Polens Riviera är en prisvärd pärla – guide till Gdansk, Sopot och Gdynia

Styr semestern mot den polska kusten med långa vita stränder, god mat och öl och ett rikt nattliv. För den som vill ta det lilla lugna finns även spaanläggningar och fina golfbanor.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-06-26 15:38  |  Lästid: 4 minuter

Semestern står för dörren och du vill åka en vecka eller så utomlands. Din kompis föreslår Mallorca, men du vill inte festa med fulla britter. Din kompis föreslår då istället Split eller Hvar i Kroatien, men där var ju du 2014. När förslaget om att åka till Sunny Beach i Bulgarien kommer skakar du bara på huvudet som svar.

Du vill ju åka någonstans där det finns sandstränder, gärna inte allt för exploaterat, och gärna billigt.

Enters Polen.

Polens enda kustremsa (som vätter norrut mot Östersjön) består av en 50 mil lång sandstrand, och om inte det väcker ditt intresse finns många fler anledningar till att åka till Polens Riviera.

Trestadsområdet: Gdansk – Sopot – Gdynia

Trestadsområdet med städerna Sopot, Gdansk och Gdynia erbjuder milslånga stränder, hotell, spaanläggningar, shopping, mysiga kaféer och restauranger och golf. Det mesta till halva priset jämfört med hemma. De tre städerna har med tiden i princip vuxit ihop där de ligger på rad längs med kusten med cirka 20 minuters bilfärd emellan, men det finns fortfarande viss distinktion mellan vad de erbjuder.

Ett prisvärt och bra sätt att ta sig dit är via färja från antingen Ystad, Nynäshamn eller Karlskrona. Eftersom du har bilen med dig kan du lättare besöka alla städer samt göra små avstickare till till exempel golfbanan (tips på golfbanor längre ner i artikeln).

Gdansk

I Gdansk kan du ta båtturer på kanalerna i staden. Bland annat.

Vill du insupa lite historia på semestern finns IIWW Museum att besöka – nära halvön Westerplatte, där den första konfrontationen mellan polska och tyska styrkor ägde rum när Tyskland invaderade landet. I sju dagar lyckades Polen avvärja det tyska anfallet.

Vill du inte insupa historia kan du besöka Brovarnia som dels är ett hotell, men kanske framför allt en restaurang och ett bryggeri med god mat och eget öl. Den lokala tobaken tabaka som tas genom näsan kanske kan vara något (för den som gillar tobak).

Bo: Det finns förstås flera hotell att välja på, men den Polska turistbyrån tipsar om Puro Gdansk, Hotel Hanza, Hotel Gdansk, Number One och Hilton.

Ät/drick: Tips på restauranger att besöka är Gdanski Bowke, Szafarnia 10, Piwna 47 och Filharmonia Gdanska. Om du sen vill ge dig på något starkare kan du boka vidkaprovning eller en organiserad pubrunda hos Xperience Poland.

Gdansk har även ett Zoo och mycket annat att erbjuda. Läs mer hos Visit Gdansk.

Den pittoreska restaurangen Piwna 47 är värd ett besök.

 

Sopot

Fina badstränder i Sopot.

Någon har kallat Sopot för ”Polens Båstad” och med detta menas att det är ett strandparadis med sent öppna pubar och nattklubbar, såväl som restaurerande spaanläggningar.

Bo: Sopot Marriott Resort & SPA, Sheraton Sopot, Rezydent, Haffner, Hotel Sopot, Bayjonn och Sofitel Grand för att nämna några.

Ät/drick: White Marlin erbjuder mat med vacker utsikt över havet och goda cocktails. Zatoka Sztuki Beach Club ligger, som namnet illa döljer, nere på stranden med ljust möblemang och otrolig utsikt över solnedgången. Meridian Molo ligger fint ute på piren, Bulajs mat har väldigt gott rykte, och gillar du fisk ska du bege dig till Bar Przystan.

Fler tips hos Visit Sopot.

Zatoka Sztuki Beach Club.

Gillar du krokiga hus? Besök då det här huset som fritt översatt heter typ Det krokiga lilla huset (Krzywy Domek). Ligger i centrala Sopot.

Ett litet krokigt hus kan pigga upp på promenaden i Sopot.

Gdynia

Fin hamn och långa, breda stränder i Gdynia.

Gdynia är en fin hamnstad med en centralt belägen strand. Det är staden för dig som vill shoppa – antingen på Galleria Klif med drygt 100 affärer, eller i stadsdelen Orlowo med många charmiga småbutiker. Vill du ha lite mer äventyr på semestern kan du till exempel vindsurfa på halvön Hel.

Ett rekommenderat SPA är Quadrille Conference & SPA.

Gdynia Aquarium är en byggnad med tre våningar som inhyser ett superstort akvarium. Här finns uppåt 1 500 olika fiskar och andra djur från fyra olika ekosystem: korallreven, havsdjupet, Amazon-djungeln och Östersjön.

Bo: Det kryllar av hotell i Gdynia och många av dem har även pool. Låt din budget och dina önskemål bestämma, men ett som ser fint ut och som har pool till ett bra pris är Hotel Rozany Gaj.

Ät/drick: Strandpromenaden erbjuder massor av restauranger som serverar både polsk mat och mat från andra kök. Vill du rita upp din rutt redan nu kan vi tipsa om Sztuczka som serverar polska specialitéer, eller Pierozek som ligger fint beläget en bit ut på piren.

 

Vill du golfa på semestern?

Av de tre städerna ligger Gdynia och Sopot närmast Sierra Golf Club där du antingen kan bo och golfa hela dagarna eller besöka för en dagsutflykt. Priset är 580 eller 690 kronor för en 18-hålsrunda och vill du kryssa mellan hålen med en golfbil går en sådan loss på 320 kronor.

Sierra Golf Club.

Sand Valley har utsetts till en av Europas 200 bästa banor och ligger en bit österut och således närmast Gdansk. Priset för en 18-hålsrunda är 460 eller 580 kronor beroende på om du spelar på en veckodag eller på helgen. En golfbil kostar knappa 280 kronor. Vill du bara gå nio hål? Då är priserna, praktiskt nog, hälften av det som står ovan.

Sand Valley.

Strax söderut från alla tre städer ligger Postolowo Golf Club. Här får du betala 510 kronor för vardagar och 600 på helger för en 18-hålsrunda. Golfbilen här får du pynta 280 kronor för, och är du under 18 eller student får du halva priset på allt.

Postolowo Golf Club.

Tack till: Polska turistbyrån.

Ska du på solsemester i Sverige i sommar? Här är de bästa stränderna i landet >

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-05-22 15:19