Plötsligt kallbadar alla – här är hälsofördelarna med den kylande vinteraktiviteten

Isbad

Hoppa ner i isvaken och håll dig friskare och gladare. Enligt forskning finns det flera hälsofördelar när du utsätter kroppen för kalla badtemperaturer.

Wilmer Gyllström | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-01-11 10:56  |  Lästid: 3 minuter

I tider när det både är en pågående pandemi och vinter så behöver man vara kreativ för att upptäcka nya utomhusaktiviteter. Något som hittills lockar en bred massa den här vintern är kallbadet. Det går nästan inte en dag utan att man ser någon i sitt flöde som kliver ned i en vak eller en sjö för att ta sig ett kallt bad. Om bananbrödsbakning var den stora pandemiaktiviteten under våren och sommaren 2020 verkar kallbadet vara dess motsvarighet under vintersäsongen 20/21. Hur kommer det sig att så många helt plötsligt är väldigt sugna på att filma, ta bilder och dela med sig på Instagram på när de utsätter sin kropp för kyliga temperaturer? Låt oss förklara.

Den nederländska äventyraren Wim Hof, även kallad Iceman, anses vara den ursprungliga trendsättaren. Han blandar meditation, motion, andning, kallbad med massa konster och knep för en hälsosammare livsstil. Hof har hela 21 noteringar i Guinness rekordbok och har bevisat att han kan kontrollera sin egen kropps termostat genom andningsövningar samt mental fokusering. Några av världsrekorden innefattar 80 meters dykning under is och längsta isbadet på 1 timme, 52 minuter och 42 sekunder – hyfsat kyligt.

Kallbadsexcentrikern Wim Hof slår Guinness världsrekord i att bada i iskuber. Världsrekordet lyder 71 minuter och sattes i New York 2008. Foto: Getty

Men vad säger egentligen forskning om köldexponeringen? Fungerar det – och stärker det verkligen vårt immunförsvar som kallbadstillvända intensivt propagerar? Forskning från en rad olika studier har påvisat att kallbad ger positiva effekter på vårt immunförsvar, hjärna, ämnesomsättning, prestation inom träning och återhämtning.

Forskningen menar vidare att om du utsätter dig för kyla under korta perioder så kommer din kropp att tvingas effektivisera sina system vilket leder till att du bättre klarar av att hantera stress. Även om stressen, som kallas ”positiv stress”, möjligtvis kan kännas som ett obehag stärker den kroppen likt träning, bastubad och fasta.

Precis som med fysiskt aktivitet kräver även detta lite tid innan resultaten eventuellt märks. Du får helt enkelt ha lite is i magen och ta det kallt. Du kommer dessutom att slippa gå runt och frysa under vinterhalvåret om du tränar din temperaturreglering genom nedkylning, då kroppens egna element effektiviserar uppvärmningen av din kropp.

Foto: Instagram//@naprapatjonas

Det här händer i din kropp när du kallbadar:

1. Stärker immunförsvaret

Vissa typer av immunceller har visat sig öka när du utsätter dig för kyla. Med många olika typer av funktionella immunceller stärks kroppens försvar mot yttre hot.

2. Ökar blodcirkulationen

Forskningen visar att blodcirkulationen ökar i samband med kallbad. Något som stärker kroppens förmåga att handskas med exempelvis inflammationer.

3. Ökar sömnkvaliteten

Kroppen får lättare att ta hand om blodfetter och stresshormoner, vilket i förlängningen kan förbättra din sömn och din sömnkvalitet.

4. Ökar din återhämtning

När vi utsätts för kyla aktiveras så kallade köldchock-proteiner (cold shock proteins). Dessa proteiner bidrar till en nervskyddande effekt. Ett av de proteiner som studerats kallas för RBM3 (RNA binding motif 3) som finns i hjärtat, hjärnan, skelettet och levern. RBM3-proteinet är nödvändigt för återhämtning av synapser, vilket i praktiken innebär att nervcellerna kommunicerar samt hur minnen skapas samt lagras.

5. Stärker nervsystemet

Med kyla bildas en ökning av noradrenalin som sker via det sympatiska nervsystemet (även känt som fight or flight). Hormonet noradrenalinet är bra eftersom att det stärker vår fokus, vakenhet, humör och koncentrationsförmåga.

6. Ökar välmåendet

En rad av (anekdotiska) bevis har påvisat att kallbad (och kallduschar) kan förbättra och stabilisera ditt humör. Kallduschar har till och med föreslagits för att förhindra och behandla depression.

Viktigt att tillägga är att man inte bör ta ett kallbad direkt efter träningen enligt denna studie, utan låt det gå ungefär en timme innan du hoppar i.

Källor: Tpi.se, ABCnews.com, Menshealth.com

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-11 10:56