Hoppa till innehåll

Efter Queen’s Gambit vill alla spela schack – Café tipsar om 8 schackbräden för alla stilar

Queens Gambit och två schackbräden
Wilmer Gyllström

Netflix dramaserie ”The Queen’s Gambit” är inte bara en av årets bästa tv-serier – den har också fått folk att börja spela schack som om årtalet var 1959.

Knappast trodde man att schack skulle vara en av de största snackisarna under hösten 2020, men så ter sig verkligheten. Anledningen till schack-boomen stavas The Queen’s Gambit, dramaserien på Netflix som fått tittarna att nörda ner sig i schackspel och termer som ”sicilianskt försvar”. För den som missat serien handlar den kort beskrivet om underbarnet Beth Harmon som slår sig fram i den mansdominerade schackvärlden under 60-talets USA.

The Queen's Gambit

Vill du grotta ner dig i ämnet läser du med fördel den älskvärde schackexperten Ingemar Falks storskaliga analys av serien här. Är du mer sugen på att spela schack på ett estetiskt tilltalande – eller utmanande, beroende på hur man ser det – schackbräde fortsätter du läsa här.

1. Popkonstnärens schackbräde

Foto: Artwareeditions.com

Popkonstnären Keith Harling är hyllad för sina konstverk och grafittimålningar som faktiskt liknar Linus på linjen. Nåväl, här är ett schackbräde inspirerat av hans figurer.

Pris: 426 kronor

Köp på: Moma

2… i 1

Foto: Nordstrom.com

Här har vi ett bräde som den thailändska designern Panisa Khunprasert gjort i lekfulla färger. Inspirationen är hämtad från familjens leksaksföretag så valet av färg är inte så märkligt. Det här är ett 2 i 1-spel, så du får även ett damspel på köpet.

Pris: ca 510 kr

Köp på: Nordstrom

3. För Harry Potter-nörden

Foto: Gamesshop.com

I Harry Potter och de vises sten får vi ser hur Ron Wesley spelar schack med spelpjäser som är lika stora som människor. Och kalabalik uppstår när de försöker klara av utmaningen för att komma närmre de vises sten. Spelet kanske inte har samma storlek som i filmen men detta alternativ går utmärkt!

Pris: 699 kronor

Köp på: Adlibris

4. Barskåpet

Foto: Amazon.com

Ja, det är väl ett barskåp eller? Nej, faktiskt inte. Ur jordgloben tittar ett schackbräde ut, istället för sprit. Vissa kanske blir måttligt överraskade medan andra hurrar.

Pris: ca 1 000 kr

Köp på: Amazon

5. Flytta runt London

Foto: Mr.Porter

Istället för att du ska flytta dig mellan turistattraktioner får du nu möjligheten att flytta dem. Även roligt att kunna säga ”London Eye till F3” och liknande.

Pris: ca 2 750 kronor

Köp på: Mr Porter

6. Digitalisten

Här snackar vi hi-tech. Detta spel är inte som viket vanligt schackbräde som helst utan ett med censorer som ger dig tips och tricks under spelets gång. Kika på videon så förstår du att spelet minst sagt är komplext.

Pris: ca 4 200 kr

Köp på: Moma

7. Inredningsdetaljen

Foto: Getty

Det snygga schackbrädet av designern Man Ray från 20-talet finns även att köpa. Detta är nästan mer en inredningsdetalj än ett spel. Spelet verkar för tillfället vara slut på samtliga hemsidor men det går att få en notis när den åter är i lager här.

Pris: Ca 5 500 kronor

Köp på: Chesshouse

8. Ralph Laurens guldpläterade mässing

Foto: Mr.Porter

För den som känner sig lite sugen på en mer lyxvariant av spelbräde finns detta från Ralph Lauren för överkomliga 2 355 pund, alltså till drygt 24 000 kr. Inte så konstigt när pjäserna är i guldpläterade mässing.

Pris: ca 24 000 kronor

Köp – eller snarare titta – på: Mr Porter


Alla produkter på Café är noggrant handplockade av våra redaktörer. Vissa av artiklarna innehåller affiliatelänkar vilket innebär att vi får en liten provision om du väljer att köpa något. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.