Hoppa till innehåll

Här är tricket du måste lära dig när du ska servera vin

Att servera för varmt rödvin och för kallt vitt vin är ett klassiskt fel som nästan alla gör. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube berättar varför temperaturen är viktig, och lär dig ett enkelt knep för att alltid lyckas.

Man får ofta höra att rött vin ska serveras i rumstemperatur, vilket får mig att vilja utbrista i ett Brasse Brännströmskt: ”Fel, fel feeel!”.

Jag vet inte när man slutade prata om gradantal och istället började använda termen ”rumstemperatur” i vinsammanhang men jag gissar att det var ett bra tag sen, när husen var dragigare och isoleringen sämre. För att servera rött vin tempererat runt 22-23 grader, som vi ofta har i våra hem i dag, är inget annat än slöseri.

Min poäng: rumstemperatur är relativ, och därför en dålig tumregel.

Rätt temperatur att servera ett rödvin i är kring 17-18 grader, och för lättare rödviner som Bourgogne betydligt svalare än så: gärna runt 14 grader.

Och vad spelar det för roll då? Temperatur är en smakdödare – är vinet för varmt missar du mycket av nyanserna, allt det där finstämda som gör vinet speciellt. Det kommer smaka betydligt mer platt och endimensionellt och det är ju synd på smarriga droppar.

Detsamma gäller faktiskt omvänt, även för sval temperatur tar död på smaker och nyanser, vilket för övrigt även är anledningen till att du gärna kan ha vatten men aldrig is i whiskyn.

Vad gäller vitt vin är ett vanligt fel att servera det direkt från kylen, alltså runt 7 grader. För att komma till sin fulla rätt mår det vita vinet (i regel, det finns såklart undantag) bättre av att serveras runt 9-10 grader.

Så, för att undvika framtida misstag och för att förhöja dryckesupplevelsen kan du lägga den här enkla regeln på minnet: Ställ in det röda vinet i kylen en halvtimme innan servering, och ta ut det vita ur kylen en halvtimme innan servering. Enkelt!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.