Rejäla rockar, japaner och livet i naturen – Cafés profiler guidar dig till Stockholms modevecka

cafevik  |  Publicerad 2014-08-26 15:33  |  Lästid: 4 minuter
fashion-week-stockholm-cafe-tips-puff

Nu är Fashion Week Stockholm i full gång! Caféredaktionen tipsar om vad de inte vill missa – och spanar in sina favoriter bland höstens trender.

* * *

daniel-lindstrom-cafe

Daniel Lindström, modechef

”Man måste fläska på ordentligt om underkläder ska bli intressant på en catwalk”

Hur ser dina dagar ut under modeveckan?
– Jag försöker att gå på så många visningar och presentationer som möjligt. Samtidigt pågår en intensiv produktion på redaktionen av vårt oktobernummer så veckan är minst sagt stressig. Men kul!

Vilken visning ser du mest fram emot?
– Jag tror att Björn Borg i kväll, med Bea Åkerlund som stylist, blir en extraordinär show. Man måste fläska på ordentligt om underkläder ska bli intressant på en catwalk.

Om vi tittar på hösten istället – vilka trender ser du?
– Det är mycket sportinfluenser i modet just nu. Funktionsplagg mixas med formell klädsel. Jag inspireras av outdoor-varumärken och livet i naturen.

Om man bara ska köpa ett plagg i höst – vad ska man satsa på?
– En dressad ullrock. Kan man bära både till jeans och kostym.

* * *

julia-stridh-cafe

Julia Stridh, moderedaktör

”Jag är mest spänd på vad Cheap Monday hittar på”

Hur ser dina dagar ut under modeveckan?
– De är sprängfyllda med stora mängder mode och massor av kindpussande. Viktigt att inte vara folkskygg under denna veckan – man är social så det räcker ett halvår framåt. Nej, men skämt åsido är de här dagarna framförallt fyllda med massor av nytt och spännande mode från några av Sveriges främsta kreatörer. Inspiration och influenser som även det ska räcka ett halvår framåt och som vi sedan får se resultatet av i form av inspirerande modejobb i Café!

Vad ser du mest fram emot?
– Jag är alltid mest spänd på vad Cheap Monday hittar på. Helhetsmässigt binder de ihop styling, musik och uttryck på ett sätt som inspirerar enormt. De brukar även fylla lokalerna med fans och inte bara modejournalister vilket gör stämningen under showen mer levande.

– Jag ser även fram emot de dressade märkena som J.Lindeberg och Oscar Jacobson. Och Tiger of Swedens kollektion, även om de för första gången på många år tyvärr inte visar i Stockholm utan i London – vilket är stort och kul för dem såklart! De här varumärkena och deras typ av styling är superviktiga för mig, exempelvis inför kommande Café-omslag.

Om vi tittar på hösten då – vilka trender ser du just nu?
– Hösten är ju fantastisk modemässigt! Här får man verkligen klä sig i plagg som förstärker ens identitet. Rockarna är med, och de är i modellen längre. Gärna dubbelknäppt och kanske i en färg som beige eller mossgrön? Dressade skor, boots med grova sulor, minimalistiska mc-jackor, bomberjackor á la 90-tal och allt gärna ihop med ett par kostymbyxor! Är man mer av en sneakerperson bär man såklart Eytys nya high top-modell i svart läder och sula. Ursnygga!

Om man bara ska köpa ett plagg i höst – vad ska man köpa?
– En grov ullrock som slutar vid knävecket eller längre ner som du bär ihop med antingen kostym eller skinnbyxa och t-shirt. Sneakers eller monkstrap. Rocken bär du till allt, den ger dig rak rygg och pondus!

skor-acne-studios
Skor, 3 995 kr, Acne Studios.
skor-eytys
Skor, 1 995 kr, Eytys.
rock-tiger-of-sweden
Rock, 3 699 kr, Tiger of Sweden.

* * *

johan-hurtig-cafe

Johan Hurtig, webbredaktör

”Jag är nyfiken på om Filippa K kan excellera i vanlighet”

Hur ser dina dagar ut under modeveckan?
– Jadu, det ska jag säga att det här blir nog min mest skrivbordsbaserade modevecka på många år. Ska försöka springa iväg på en del men kommer sitta och ta in och uppdatera vid datan större delen av tiden. Men har kommit överens med Stureplan.se att de ska återpublicera lite gamla bilder på mig bara.

Vad ser du mest fram emot?
– Jag är lite nyfiken på om Filippa K fortsatt kan excellera i vanlighet, det är något spännande med det tycker jag.

Vad ska vi inspireras av?
– Tänk en liten japan som helt snöat in på tidiga 80-talets svartrock och bara bär korta tighta brallor, klumpiga ett nummer för stora skor och oformliga överdelar, då hamnar du bra till. Massor med svart och grönt tänker jag.

Om man bara får köpa ett plagg i höst, vad tycker du man ska satsa på?
– Det här trodde vi nog aldrig att jag skulle skriva men… svarta skinnbyxor från H&M Trend, i butik närsomhelst. Sen bär du dem varje dag till jul.

* * *

Mer mode:

Dressat men avslappnat – Här är bästa septembershoppingen!

Tidlös streetlook: 10 baseballjackor som ger dig rätta retrovibbarna

Militärt möter dressat – 9 plagg som ger dig rätt armylook i höst

Satsa på sneakers – 9 praktiska par skor som är helt rätt i höst!

Höstmodet är på plats! Här är modechefens favoriter bland modenyheterna

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:31