Nakna kineser har tagit över Fotografiska

Med sin utställning "Human Love" på Fotografiska museet i Stockholm vill den kinesiske fotografen Ren Hang förändra bilden av kineser som asexuella varelser.

Joel Linde | Foto Ren Hang  |  Publicerad 2017-02-20 12:08  |  Lästid: 4 minuter

Nakna människor i konst är ingenting märkvärdigt, men den kinesiska fotografen Ren Hang tar nakenhet till en ny nivå. Det är nakna kroppar i träd, på hustak, i badkar och många, många stadiga erektioner. I en intervju med Vice får han frågan: ”Det är många kukar… är det bara kukar du gillar?”.

– Det är inte bara kukar jag är intresserad av, jag gillar att avbilda alla organ på ett nytt, levande och känslomässigt sätt, svarade han.

Och så är det. Ren Hang fotograferar lika många män som kvinnor och vissa av bilderna är ovanligt explicita, både på männens och kvinnornas könsorgan. Många frågar sig säkert varför – det gjorde åtminstone vi – och i en kulturell kontext blir det hela än mer intressant.

I Kina är porr olagligt, men definitionen av exakt vad som får och inte får visas är medvetet utformad väldigt vagt, vilket gör att tolkningarna blir flytande och människor aldrig kan veta riktigt vad som föranleder åtal. Myndigheterna städar upp på det kraftigt censurerade nätet och stänger tusentals konton på sociala medier, allt under moralflagg. Men inom konsten finns ett kryphål, även om Ren Hang menar att han inte har någon politisk agenda.

– Min konst försöker inte blanda sig i Kinas politik, det är Kinas politik som blandar sig i min konst, säger Ren Hang, som är noga med att poängtera att han inte vill politisera sin konst.

Däremot säger han att han kämpar för en annan och mer nyanserad bild av det kinesiska folket.

– Jag vill inte att andra ska ha uppfattningen att kineser är robotar utan kukar och fittor – eller att de har genitalier men håller dem för sig själva som någon hemlig skatt. Jag vill säga att våra kukar och fittor inte alls är något att skämmas för, säger han.

Efterfrågan på nakenbilder är stor i Kina på grund av lagarna och den starka censuren, speciellt bland unga människor. Man vill ”avbilda sina fysiska glansdagar” och som en av Hangs modeller uttrycker det, ”för att bryta igenom det sociala tabut (av nakenhet) för den naturliga skönhetens skull”.

Fotografiskas utställning innehåller alltså mycket naket, även om de mest explicita bilderna har lämnats utanför.

– Vi har gjort ett urval med en konstnärlig höjd som är representativ för vår bild av fotografen, det fanns hur många olika kroppsbitar som helst så då får man välja, säger Fotografiskas kommunikationschef, Margita Ingwall.

– Han får oerhört mycket sagt, på nåt märkligt sätt lyckas han visa – och han säger ju själv att han inte vill säga något med sina bilder men om man får tolka det själv – att den mänskliga kroppen i sitt mest naturliga tillstånd alltid ser apart ut, vare sig det är i stan eller naturen. Och då kan man ju fråga sig vad det är för samhälle vi har byggt när vi ser så konstiga ut i vårt mest naturliga tillstånd? Det väcker en extremt spännande existensiell fråga.

Här är några av bilderna som visas på Fotografiska.

Ren Hangs utställning Human Love visas på Fotografiska den 17 februari – 2 april, 2017.

  

Dessa bilder är tagna ur en fotobok som skildrar hela Ren Hangs karriär.

Ren Hangs utställning Human Love visas på Fotografiska den 17 februari – 2 april, 2017.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:39