Hoppa till innehåll

Ikoniska modefotografen Peter Lindbergh ställer ut på Fotografiska

Svartvitt modefotografi.

Det svartvita modeporträttets fanbärare gör Sverigedebut.

Han är känd för sina svartvita 90-talsporträtt av supermodeller som Naomi Cambell, Cindy Crawford och Kate Moss och för att ha omdefinierat synen på modefotografi. Nu kommer tyske fotografen Peter Lindberghs bilder för första gången till Sverige. Lightness of Being – sommarens stora utställning på Fotografiska i Stockholm – slår upp dörrarna den 16 juni och täcker in hela spannet av Lindberghs imponerande karriär.

Alicia Vikander, Los Angeles, 2015. Foto: Peter Lindbergh. Courtesy Peter Lindbergh Foundation, Paris.

Peter Lindbergh (1944-2019) växte upp i Tyskland men hade de senare decennierna sin bas i Paris. Med en bakgrund i konststudier vände han sig till fotografiet i slutet av 1970-talet och hittade snabbt ett eget bildspråk, med det svartvita fotografiet i fokus.

Utställningen, som innefattar över hundra verk, är en djupdykning i industrilandskap, storstadsmyller och kustremsor och konsten att skapa berättelser inom ramen för ett modeuppslag.

Amber Valletta, New York, 1993. Foto: Peter Lindbergh. Courtesy Peter Lindbergh Foundation, Paris.

”Vi är otroligt förväntansfulla över att få ta Peter Lindberghs verk till Stockholm, eftersom det är första gången som min fars fotografier visas i Sverige. Vi hoppas att den här utställningen får visa hans konstnärliga arv i ett nytt ljus. Det blir en hyllning till hans banbrytande arbete inom modefotografiet, som förhoppningsvis också ska locka en yngre generation. Lindberghs sätt att porträttera kvinnor så sanningsenligt som möjligt, utan förskönande filter eller fototrick, är fortfarande relevant för hur skönhet kan definieras idag, säger Benjamin Lindbergh”, son till Peter Lindbergh och chef på Lindbergh Foundation.

Lightness of Being visas på Fotografiska Stockholm från 16 juni till 15 oktober 2023.

Peter Lindbergh. Foto: Stefan Rappo.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Kingmagazine.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.