Hoppa till innehåll

Fotografiska-chefen om satsningen i Berlin: ”Alla svenskar borde åka hit”

Fotografiska i Berlin.
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

Stockholm, Tallinn, New York och nu Berlin. Svenska fotokonstmuseet Fotografiska expanderar till Tyskland. Café fick en pratstund och en privat rundtur med museets ordförande Yoram Roth under invigningen.

Fotografiska är inte bara ett av Sveriges mest populära turistmål, utan även ett av världens mest ansedda fotokonstmuseer som genom åren haft utställningar med namn som Annie Leibovitz, Robert Mapplethorpe, Anton Corbijn och Peter Lindbergh. Med museer i Stockholm, Tallinn, New York och nu även Berlin är det full fart på Fotografiska (och snart i fler världsmetropoler – näst på tur Shanghai senare i år). 2020 lämnade grundarduon, bröderna Broman, företaget och sedan 2017 är fotografen och entreprenören Yoram Roth koncernens ordförande – och det med stora visioner.

Fotografiskas globala chef och ordförande Yoram Roth har en lång bakgrund som fotograf och entreprenör i Berlin och New York.

Café var på plats under invigningen av Fotografiska i Berlin tillsammans med 2 500 andra inbjudna och maximalt peppade gäster. Förutom flera stora utställningshallar inhyser den mytomspunna fastigheten i stadsdelen Mitte en restaurang, en konsertlokal, en bar med takterrass och förstås en butik med snygga posters, designprylar och coffee table-böcker.

I sann Berlinanda bjöd den slutsålda premiärkvällen på kontroversiell fotokonst, stökig atmosfär och en publiksurfande punklegendar.

”Vi stängde stället klockan tre i natt, vilket ändå är civiliserat för en torsdagkväll i Berlin”, säger Yoram Roth när vi träffar honom för en pratstund och privat rundtur dagen efter invigningen.

Elektropunkdrottningen och feministikonen Peaches under invigningen av Fotografiska Berlin.

Hur kommer det sig att ni öppnar ett Fotografiska i just Berlin?

”Jag ville ha ett Fotografiska i min egen hemstad. Sedan känns ett Fotografiska i Berlin helt logiskt. Berlin är en stor kulturstad! Vi har inga stränder eller skidbackar, anledningen till att folk åker hit är för kulturen. Oavsett om det är finkultur som opera eller balett, popkultur, eller undergroundkultur.”

”När Fotografiska startade 2010 sammanföll det med den första iPhonen med kamera. Då var frågan: ’Nu när alla har en kamera i fickan, är foto då relevant som konstform?’ Det har visat sig vara med relevant än någonsin. Nu förstår alla fotokonstens kraft och kan känna igen en stark bild. Foto är inte lika skrämmande som annan konst. Modern konst kan vara läskig och exkluderande. Jag har många konstintresserade vänner med bra smak och även de kan ibland känna när de går på gallerier: ’Får jag gilla det här? Är det meningen att jag ska tycka om detta? Är det okej att ogilla det?’ Konstvärlden har en tendens att nästan medvetet skapa osäkerhet. Fotokonstens styrka är att alla tillåts att ha en åsikt.”

Fotokonst av svenska fotografen Arvida Byström på premiärutställningen Nude.

Vad kan du berätta om byggnaden vi befinner oss i?

”Först och främst befinner vi oss i stadsdelen Mitte vilket, som namnet antyder, är i mitten av stan. Det är en stadsdel på uppgång sedan ungefär åtta år tillbaka. Just den här byggnaden där Fotografiska huserar är en gammal lagerlokal från början av 1900-talet. Eftersom den har legat i Berlin under 1900-talet har fastigheten en tuff historia med mycket krig, lidande och död. När muren föll i slutet av kalla kriget, den 9 november 1989, togs byggnaden över av några konstnärer som startade ett konstnärskollektiv här. De kallade huset för Tacheles, vilket är jiddisch för sanning. Det blev en plats för alternativa konstutställningar och vilda ravefester innan konstnärerna vräktes och byggnaden stod tom under flera år. Vi har låtit mycket av grafittin och slitaget vara kvar för att behålla husets historia och den konstnärliga känslan.”

Fotografiska Berlin i hjärtat av det populära området Mitte i Berlin.

Kommer de svenska besökarna att känna igen sig på Fotografiska Berlin?

”Det tror jag definitivt och de kommer samtidigt få se hur konceptet utvecklas. Med Fotografiska Berlin vill vi skapa det som så populärt kallas för ’den tredje platsen’. Hemmet är den första, arbetsplatsen den andra och förr i tiden kanske kyrkan eller fotbollsklubben den tredje. Men i takt med att alla flyttar till större städer för att göra karriärer förlorar man en naturlig tredje plats eftersom man kanske inte känner så många i sin nya stad. Med Fotografiska vill vi skapa en inspirerande mötesplats och plattform med utställningar, workshops och fester med spännande dj:s. Alla svenskar borde åka hit. Bryr man sig om kultur och är kulturellt nyfiken är Berlin den ultimata platsen. Här finns allt mellan finkultur och underground, vilket är fantastiskt. Svenskar borde vara stolta över Fotografiska, det är en svensk uppfinning som så mycket annat.”

Fotografiska Berlin ligger på Oranienburger Straße 54 i Berlin. Läs mer om museet och de aktuella utställningarna på fotografiska.com/berlin.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.