Hoppa till innehåll

Robin Quasion om vänskapen med Dree Low, frekventa frisörbesök och kärleken till AIK

Robin Quiason i landslaget och i en fotostudio med Adidas
Kristofer Steneberg

Café laddar upp inför fotbolls-EM genom att snacka med landslagets hårt jobbande prickskytt Robin Quiason.

EM stundar. Hur du laddar upp inför en viktig match?

”Jag har samma rutiner varje gång, oavsett hur viktig matchen är. Jag tar det lugnt, får behandling innan, pratar med några, lägger mig i tid och sen är det match.”

Hur slappar du efter en viktig match?

”Jag kommer hem, stänger av mina mobiler, kollar på någon film, landar lite. Det är skönare att vara ensam och koppla bort världen utanför. Då känner jag efter bättre, ser tydligare vad jag har gjort och hur. Och när vi har vunnit och jag har gjort mål är njutningen större.”

Hur ser drömstödet ut från svenska folket? 

”I en drömvärld är det fullt med svenskar överallt. Bra tryck. U21-EM var otroligt, mängder av svenskar. Om det skulle vara tillåtet med fans skulle det vara ännu större. Tyvärr kommer det inte att bli så under detta EM.”

Stolthet brukar vara en utbredd känsla när man tar på landslagströjan. Känner du något mer?

”Det är en annan känsla att representera sitt land än klubblaget. Man får tillbaka något helt annat än från fansen i klubblaget, något större liksom.”

Med sina fem mål i kvalet till fotbolls-EM var Robin Quiason en starkt bidragande orsak till Sveriges avancemang till sommarens mästerskap. Foto: Getty Images

Vem är din största supporter?

”Det måste vara min vän Mazin.”

Du gjorde fem mål i EM-kvalet. Vad betyder det i dag?

”Det är inte något som jag går runt och tänker på. Men ok, mitt namn har blivit större, jag har blivit en spelare som visat vad jag går för på landslagsnivå. Och det betyder något att andra tycker att jag bidragit till att Sverige är i EM. Men vad jag gör
på planen imorgon, där spelar det ingen roll vad jag gjorde för nästan två år sedan.”

Hur är en riktigt bra förbundskapten i fotboll? 

”Jag har bara haft en tidigare innan Janne och det var när jag spelade i U21. En bra förbundskapten förstår att alla kommer från olika platser och förutsättningar. Alla ska svetsas samman mot ett och samma uppdrag. Det är nog betydligt svårare att vara förbundskapten än klubblagstränare. Nu ska alla förstå idéer och spelsätt på en kort period medan en klubblagstränare kan finjustera under en längre tid och gå mer på djupet.”

Vem har högst krav på dig och din prestation?

”Det är jag själv. Sedan är det min mentor, som jag kallar min farbror. Han har funnits med länge. Han hjälper mig med allt och har varit ett stort stöd under lång tid. Jag pratar med honom innan och efter varje match. Han är väldigt hård, aldrig nöjd. Jag litar på honom och jag bryr mig om vad han säger och tänker. Ibland när jag gjort en dålig match kan han säga att han inte alls håller med. Och så finns det matcher där jag känner att jag spelade bra men han inte håller med och förklarar vad jag missade.”

Från ungdomsåren i Järva till Bundesliga. Vad känner du när du kommer tillbaka till platsen där du växte upp? 

”Jag mår bra där, det är där jag känner mig som mest hemma och det är där jag är tryggast. Det är inte helt lätt att förklara men det är något speciellt att se stoltheten i människors ögon där hemma, det är det bästa som finns.”

När upptäckte din omgivning att du var betydligt mer än en duktig spelare i laget?

”Vi hade lite svårt att betala en avgift i AIK en gång när jag var ung, typ 11 år. Då löste Björn Wesström det och förklarade för min mamma hur viktig jag var, vilken talang de tyckte att jag hade. Det gjorde att jag kunde fortsätta spela. Jag kommer alltid att vara tacksam för det Björn gjorde.”

Om du fick ge ett råd till ditt 11-åriga jag i AIK, vad hade du sagt till dig själv då?

”Träna din vänsterfot. Tyvärr existerar inte min vänsterfot i dag. Att vara dubbelfotad är en stor fördel.”

Vad har du försakat i livet när du istället fokuserat på fotbollen?

”Jag skippade en del sena kvällar och helger med grabbarna som ung. Annars inte så mycket. Jag tänker sällan att ”fan, jag missade det här”.”

Flera av dina barndomsvänner har nått högt. Hur känner du kring det?

”Jag har vuxit upp med flera av skådisarna i Snabba cash och känner Evin Ahmad och hennes familj. Vi bodde på samma gård. Flera av de största artisterna just nu är mina vänner. När de tar sig till nivåer som är helt otroliga, då känner jag en lycka och stolthet. Jag är betydligt stoltare över dem än över mig själv, om du fattar vad jag menar.”

Landslagsaktuella Robin Quaison spelar till vardags i tyska FSV Mainz 05. Hans kontrakt går ut i sommar och har ryktats till klubbar som Burnley, Tottenham och Juventus. 

Du är nära vän med Dree Low. Kan du alla hans texter?

”Ja, men gud. Jag och Dree lärde känna varandra när vi var väldigt, väldigt små. Han har sett så många av mina matcher,
från juniormatcher till landslagssamlingar. Han har inte flugit hit till Tyskland än men han är en av mina bästa vänner. Att svensk hiphop blivit så stort och accepterat i Sverige är otroligt roligt.”

Vad är den största skillnaden mellan att spela i Italien och i Tyskland?

”Italien är väldigt taktiskt och tempot är lägre. Det gäller att hela tiden stå rätt. I Tyskland är det högre press och snabbare spel. Mer sprinter, intenstivare. Mindre tänka, mera göra.”

Har du någon gång velat byta ut din roll på planen mot någon annan?

”Nej, jag trivs väldigt bra på min position. OK, hamnar jag för långt ut på kanten vill jag hellre gå mer centralt, men jag trivs bra högt upp.”

Du rör dig nära mål, långt in i boxen.

”Jag har lärt mig att de flesta mål görs nära mål. Jag vill gärna befinna mig där och snappa upp bollar som kommer och studsar höger och vänster. Jag föredrar nästan att göra skitmål än ett långskott som sitter perfekt. Personligen mår jag bättre av dem, vet inte exakt vad det beror på faktiskt.”

Arv spelar roll visar forskningen. Vad är det viktigaste du ärvt och från vem?

”Min mammas envishet. För det mesta är det en bra sak, men det beror på vem du frågar.”

Vad är din största extravagans?

”Min frisör. Jag klipper mig en gång i veckan och jag spenderar nog betydligt mer än genomsnittsmänniskan. Men jag har inte så dyra vanor annars. Bilar eller klockor är ingen stor grej för mig, till exempel.”

Vad håller du dig borta ifrån i mat- och dryckväg? 

”Jag dricker inte laktos. Jag försöker hålla mig glutenfri men det är svårt. Jag dricker alkohol ibland, snusar ibland och älskar kaffe. Ärligt – är inte kaffe den bästa drycken? Jag kan inte leva utan kaffe.”

Om du inte varit professionell fotbollsspelare, vad hade du arbetat med då? 

”Jag hade nog jobbat med ungdomar. Inte som fotbollstränare, snarare något annat.”

Ditt kontrakt går ut i sommar. Hur tänker du kring det?

”Det ska bli kul. Intressant och spännande att se vad som händer. Jag är redo för nästa steg. Jag tror inte att jag inte är rädd för någonting.”      

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.