Skip to content

Robin Söderlings 16 knep för att bli ett ess på tennisbanan

Olle Arnell

Skippa joggingskorna på tennisbanan, låt bollen falla lite i serven – och kom ihåg att byta bollarna. Tidigare världsfyran Robin Söderling guidar till en spikrak formkurva på tennisplanen i sommar.

En av Sveriges största tennisspelare genom tiderna har lagt racket på hyllan, åtminstone vad gäller proffskarriären. Men han spelar fortfarande en del tennis, jobbar med det egna tennisutrustningsmärket RS Tennis, är ambassadör för spelbolaget Unibet, och tränar Elias Ymer som ses som svensk tennis största framtidshopp.

Utöver det har karriärbytet inneburit att han har mer tid över för familjen och huset de köpt utanför Stockholm som han i en intervju i Sportexpresen beskrev som ett ruckel.

Du köpte en lyxvilla för 32 miljoner som du beskrev som ”ett ruckel”. Finns det inte billigare ruckel?

– Haha, sa jag ruckel? Det var mycket renovering i alla fall. Men den var så klart svindyr så det tog ett tag att renovera, men nu är det fint. Huset är egentligen större än vi behöver men vi trivs jättebra och det är ett jättefint läge.

Café fick en pratstund med Robin Söderling och nu när sommaren närmast framfusigt närmar sig Sverige börjar banor sopas, racket strängas om och backhanden förfinas. Men vad ska man då tänka på för att bli en så bra tennisspelare som möjligt? Vi frågade han som vet.

Så blir du en bättre tennisspelare – Robin Söderling tipsar

Har du tre grundråd att ge för en nybörjare eller glad amatör?

– Många som är på hobbynivå tittar nog upp för tidigt. Man ligger inte kvar med blicken och slår igenom slaget utan är för ivrig på att kolla var bollen hamnar.

– Rotationen i slagen är viktig, kraften kommer därifrån. Många nybörjare slår bara med armen och då får du ingen kraft med dig, plus att du lätt får ont i axlar armbåge och så.

Ska jag alltid springa tillbaka till mitten av planen?

– Det handlar om att läsa bollen. Det beror på om du pressar motståndaren eller om motståndaren pressar dig. Om han inte har chans till en bra retur så kan du vara lite mer trygg i ditt spel och positionera dig efter var du tror att hans retur hamnar, men det är klart du inte ska stå kvar ute på kanten om du inte känner att du har kontroll över bollen som spelas.

Backhanden, är den efter tycke eller bör man absolut öva in en dubbelfattad?

– Backhand är kanske det svåraste slaget för nybörjare medan forehand brukar sitta okej. Fler och fler av de professionella spelarna använder dubbelfattad backhand, och utan att säga att något är bättre eller sämre blir det absolut stadigare med en dubbelfattad backhand. Tipset: om man tvekar och inte har någon tydlig känsla för den ena eller andra tekniken så öva in en bra dubbelfattad.

Alla på tv springer ju fram på nät, men ska jag skippa att göra det tills jag blivit ”bra”? 

– Haha ja det är ju ganska svårt, men om du väl går fram på nät ska du se till att göra det när DU pressar och inte för att överraska motståndare.

Hur kan jag träna utanför tennisplanen för att bli en bättre spelare?

– Jag rekommenderar mycket stretching och rörlighetsövningar för att få bort stelheten i kroppen som många har. Kraften i slagen kommer som sagt ur rotationen, och många kan inte riktigt vrida runt – så träna på det! Och kondition.

Någon har sagt att en tennisserve bygger på 21…eller 71…synkroniserade rörelser med balans, rotation, uppkast och tillslag.

– Det handlar väldigt mycket om tajming i serven! Många kastar upp bollen för högt – det är lättare med lite lägre uppkast. Det finns faktiskt en rätt bra regel som jag brukar tipsa om: Om du kastar upp bollen och inte slår till den ska den landa ungefär en halvmeter in på banan. Då vet du att du inte kastat för långt fram eller för långt bak.

När ska jag träffa bollen då, på väg upp, på väg ner eller när den står still?

– Inte nödvändigtvis när den står still men den får inte droppa för mycket innan du slår till. Vissa slår till precis när den står still “på toppen av bollbanan” så att säga, men lite dropp funkar. Tänk på att det är du som ska sträcka dig upp dig till bollen, inte vänta på att bollen kommer ner till dig. Använd gärna benen lite också så att du lyfter lite från marken och får bättre vinkel.

Vilka skor ska man ha?

– Riktiga tennisskor som är stabila i sidled är viktigt. Jag ser många som spelar i joggingskor men då får du det svårare med frånskjuten och stukar lätt fötterna.

Några du kan rekommendera?

– Asics gör jättebra tennisskor, Nike och Adidas också.

Vilka spelade du i?

– Jag spelade i Adidas i åtta år och sen hade jag Lotto ett tag också.

Vad ska jag tänka på när jag köper racket?

– Köp ett bra racket, inte det allra billigaste. Många butiker erbjuder provspelning med testrackets och det tycker jag man ska utnyttja och prova racket innan man köper det.

Något annat gällande racket?

– Över lag strängar folk om sitt racket för lite. Det ska man verkligen försöka göra då och då, det gör stor skillnad.

Bollar?

– De flesta byter bollar lite för sällan. En boll är inte slut när den är mjuk, utan har du öppnat ett rör dör bollarna på ett par veckor även om du inte spelar så mycket med dom. De blir slitna i sig och tappar ur gasen.

Klädmässigt då? Eller är det mer en estetisk fråga?

– Ha på dig luftiga kläder du kan röra dig i. Jag själv gillar inte bomullskläder utan föredrar att spela i funktionsmaterial. Vissa kanske tycker det ser fräckt ut med en Lacostepiké men det är inte en bra tennisklädsel. Se till att bli bra innan du har såna kläder. Klä dig efter din spelstyrka!

Ytterligare utrustning?

– En tennisväska är ändå bra. Man får ner hela sitt racket plus att väskan även har plats med allt du behöver ha med dig till banan: kläder, skor, bollar – allt. Det ser proffsigt ut!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.