Hoppa till innehåll

Rosa Mannens kanal nedstängd: ”Goda förhoppningar om comeback”

Rosa Mannen har under många år samlat på klassiska svenska tv-klipp, digitaliserat dem från VHS-band och tillgängliggjort dem på sin Youtubekanal. Detta har inte varit en helt okomplicerad historia, utan han har nu ännu en gång fått kanalen nedstängd. Café hörde av sig för att byta några ord med honom om det absoluta drömklippet, förhoppningar om comeback och hur det känns att gång på gång bli bannad från Youtube.

Berätta om din kanal! Hur föddes egentligen Rosa Mannen?

”Har alltid sen 7-8 årsåldern samlat på olika inspelningar, både radio och videoinspelningar från tv. Har velat känna att jag kan återuppleva flyktiga saker om och om igen. När möjligheten att digitalisera saker från gamla videoband dök upp för drygt 20 år sen började jag maniskt rippa allt intressant från mina videoband och ladda upp på the Pirate Bay. Och sedan några år senare på YouTube. Jag ville att alla skulle ha tillgång till mina skatter.”

Vad är egentligen så fascinerande med klassiska svenska tv-klipp?

”Svårt att säga men för mig handlar det om nostalgi att återse saker som gick på tv för 40 år sen och känslan att få se något fantastiskt man aldrig såg på den tiden.”

Av alla klipp du samlat på dig, vilka tre är dina egna personliga favoriter?

1. Hemligt klipp som jag inte kan berätta om.
2. Ett komplett avsnitt av the Simpsons dubbat till svenska som sändes på TV3 1993.
3. Otroligt svårt men det skiftar hela tiden. Men en dokumentär som är ljuvlig ”Strangest village in Britain”.

Graffitimålning vid Röda sten i Göteborg.

Hur fick du reda på att Youtube stängt ner dig?

”Jag skulle igår gå in och kolla kommentarer på min kanal och upptäckte att jag bara fick felmeddelanden. Snart insåg jag att kanalen var helt borta när jag såg ett mail om det från Youtube.”

Detta är inte första gången kanalen stängs ner. I vilken utsträckning känner du dig motarbetad?

”Egentligen känner jag mig inte särskilt motarbetad, ett fåtal företag verkar vara nitiska med sina gamla grejer som ingen kommer kunna se men de allra flesta är rätt frikostiga med vad de tillåter.”

Vilket klipp är din heliga graal? Ett klipp du sökt efter i åratal utan att få tag i?

”Utan tvekan Melodifestivalen 1973, raderad ur SVTs arkiv och att hitta den på vhs eller Betamax blir omöjligt efterdom den sändes flera år innan de videoformat en kom till Sverige. Enda hoppet är att hitta en inspelning på Philips VCR-band som kom 1972. Abba och Ted Gärdestad var med det året.”

Förhoppningar om comeback på Youtube?

”Jag har goda förhoppningar om comeback. Kommer snart läcka information om vilka som anmälde tre klipp på kanalen. Hittils har strategin med att få hjälp av mina rosa soldater fungerat när kanalen har stängts.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.