Annons

Så blir du snabb som Wissman

Det var inte igår Sverige kunde mönstra en sprinter värd namnet. Men inatt gjorde så Johan Wissman sin OS-entré. Vi pressade Wissmans tränare Kent Olsson på de hemliga träningsmetoderna.

joel

Det var inte igår Sverige kunde mönstra en sprinter värd namnet. Men inatt gjorde så Johan Wissman sin OS-entré. Vi pressade Wissmans tränare Kent Olsson på de hemliga träningsmetoderna.Inte sedan Christer Garpenborgs dagar har Sverige haft en sprinter värd namnet. Förrän nu. Johan Wissman är i dag en av världens snabbaste män. Bakom den raketartade utvecklingen ligger hänsynslöst hård drillning, och en tränare med järnkoll på snabbhetsträning.

Annons

Därför har vi låtit Wissmans personlige träningsguru Kent Olsson skräddarsy ett upplägg för dig som vill få fart på benen till inomhussäsongen.
– Vill man nå resultat ska man fokusera på tre huvudbitar: styrka, löpteknik och träning av maximal snabbhet. Johan kör elva pass i veckan, men är du i hyfsad form bör tre snabbhetspass i veckan ge resultat redan inom någon månad, säger Kent Olsson.

Gilla Cafe.se på Facebook

Löpskolning
Tränar: Ditt löpsteg.
Gör så här: Värm upp inför varje pass med höga knän, klackar i baken och vristjogg. Det är viktigt att du har hög rörelsehastighet i steget och accelererar foten ner mot banan. Det är frånskjutet som reglerar farten, så allt du gör framför kroppens tyngdpunkt bromsar rörelsen medan det du gör bakom den ökar farten.
Tänk på: Jobba med armarna utmed kroppen.

Vristhopp: 3 x 20 hopp
Tränar: Explosiv uthållighet, framför allt i vadmuskulaturen.
Gör så här: Ställ dig med ett par decimeter mellan fötterna och en skivstång med totalt 20-30 kilo på axlarna. Gör ett frånskjut rakt uppåt, så högt du kan, och landa med så lite böjning i knäleden som möjligt, samtidigt som du trycker ifrån igen. Du ska alltså ”studsa” 20 gånger.
Tänk på: Översträck inte i knäleden.

Månhopp: 3 x 3 serier
Tränar:
Främst framsida lår, men ger bra kraft
i hela stegfasen.
Gör så här: Ta sats 20–30 meter och gör ett trestegshopp. Vila i en halv minut innan du kör igen. Efter tre serier går du över till femstegshopp, tre gånger, och avslutningsvis tre tiostegshopp.
Tänk på: För att få ett bra flyt är det viktigt att behålla farten framåt så gott det går.

Löpträning
Tränar: Acceleration, styrka, uthållighet.
Gör så här: Mät upp en sträcka på 30 meter. Starta 20–30 meter före den första markeringen så att du håller maxfart under de uppmätta 30 metrarna. Upprepa 4 gånger. Starta från stilla­stående och accelerera så mycket du kan i 30–40 meter, och slå sedan av på farten. Upprepa 4 gånger.
Tänk på: Jogga lugnt tillbaka efter varje lopp.

Albin Wiberg

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar