Så blir framtidens mode: Daniel Lindström träffar världens första doktor i modevetenskap

Markus Thunberg | Foto Alma Vestlund / Studio Emma Svensson  |  Publicerad 2015-11-20 15:15  |  Lästid: 2 minuter

Cafés modechef Daniel Lindström gästade Peroni Forum på Grand Hotel för att samtala om herrmode med Philip Warkander, världens första doktor i modevetenskap.

– Intressant att prata om mode på en mer akademisk nivå. Det handlar ofta om konsumtion och shopping men mode är ju viktigare och större än så i den moderna samhällsstrukturen, säger Daniel Lindström.

Vad skulle du säga är de mest utmärkande strömningarna eller trenderna inom herrmode just nu? 

– Det som Alessandro Michele just nu gör för Gucci, där gränserna mellan manligt och kvinnligt suddas ut, är det mest intressanta som hänt i herrmodevärlden sedan Hedi Slimane skapade en ny silhuett för män kring millennieskiftet. Jag såg båda Gucci-visningarna på plats i Milano tidigare i år vilket är oförglömliga upplevelser. Sen är jag personligen inget fan av blusar med krås och utsvängda byxor men det är en annan sak, säger Daniel Lindström.

 

Hur tror du att herrmode kommer att utvecklas de kommande åren?

– Allt mer fokus på funktion och teknik. Vi behöver kläder för att överleva den stundande apokalypsen, säger Daniel.

Det är en uppfattning som Karin Smeds till viss del delar.

Hur tror du att herrmode kommer att utvecklas de kommande åren?  

– Eftersom fler och fler män intresserar sig för och shoppar från modehusen tror jag att herrmode kommer att utvecklas mycket och fort de kommande åren, inom såväl funktion/fritid/sport, skräddat/klassiskt och avantgarde/experimentellt.

Philip Warkander:

– Jag tror att herrmode kommer att mogna som industri och bli mer diversifierad. Det traditionella, skräddade herrmodet kommer att existera parallellt med det massproducerade. Det könsöverskridande kommer att samsas med mer klassiska maskulina uttryck. Det kommer helt enkelt bli en rikare och mer mångbottnad marknad, i och med att vår förståelse av både maskulinitet och mode blir alltmer komplex, säger Philip Warkander.

Modeskaparen Erïk Bjerkesjö  är väldigt kritisk mot det snabba tempot och massproduktionen i modeindustrin.

Vilka andra designers tycker du är viktiga inom herrmodet just nu? 

– Jag tycker att Rick Owens är viktig för herrmodet, men också designers som har en värdighet i sitt skapande och sin produktion. Designers som kan förändra vår syn på och vara en förebild för den värdighet och tid vi alla lägger ned på att producera kläder och skor. Jag är väldigt kritisk mot fast fashion och massproduktion som bidrar till en försämrad livskvalitet för dem som producerar och tillverkar, säger han.

Kolla in bilderna från kvällen här:

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-11-20 15:18