Hoppa till innehåll

Så blir Iphone 13 – längre batteritid största nyheten

Flera nya Iphone 13 på rad

Under gårdagens Keynote-presentation visade Apple upp årets nyheter, däribland nya Iphone 13. Här är allt du behöver veta om den nyblivna tonåringen.

Ett knappt år sedan Iphone 12 presenterades är det nu dags för Apples telefoner att kliva in i tonåren med nya Iphone 13. Precis som förra gången presenterades fyra olika varianter: Iphone, Iphone Mini, Iphone Pro och Iphone Pro Max.

Det var inga revolutionerande nyheter som presenterades, istället har en redan stabil produkt blivit ännu lite bättre. Framförallt är det kameran, batteritiden och såklart den övergripande prestandan som förbättrats, mycket tack vare det nya A15-chippet.

En av de stora nyheterna är att det nu kommer gå att skapa ännu snyggare filmer med det nya cinematiska läget där fokus kan skifta från person till person, eller förgrund till bakgrund och tillbaka, automatiskt. Det här fokusskiftandet kommer även gå att redigera i efterhand för den som vill kanalisera sin inre Scorsese.

Nytt är även att de nya dubbelkamerorna (som nu placerats diagonalt) har inbyggda stabilisatorer som reducerar skakningar i videoklipp. Kamerorna kommer även att kunna fånga bättre bilder i svag belysning än tidigare. Lite bättre på varje punkt alltså.

Hand i hand med bilder och video går såklart Super Retina XDR-skärmen som nu blivit än ljusstarkare så du kan se dina skapelser i sin fulla prakt även i starkt dagsljus. Framsidans ”Ceramic Shield” sägs även vara tåligare än någonsin, en tålighet man hoppas aldrig behöver sättas på prov.

Den lilla svarta kameradelen på framsidan är nu 20 procent mindre vilket ger en lite, lite större skärm.

Från att tidigare ha legat efter konkurrenterna i bilduppdatering kan den nya skärmen nu leverera upp till 120Hz för en mjukare upplevelse. När det inte behövs, som när skärmen är låst, går bilduppdateringen ner avsevärt (ner till 10Hz) för att spara på batteriet.

På tal om batterier har batteritiden förbättrats avsevärt och det här är väl den förbättring som gör störst skillnad i vardagen. Iphone 13 har utrustats med ett större batteri som i kombination med andra förbättringar fixar en batteritid som är två och en halv timme längre per dag än Iphone 12. För Iphone Mini är batteritiden en och en halv timme längre jämfört med förra mini-modellen.

Och nu till det viktigaste (nåja) – färgerna. Iphone 13 kommer i fem nya färger: rosa, blå, midnatt, stjärnglans och (PRODUCT)RED. Priset för en Iphone 13 är 9 795 kr och mini-varianten kommer gå loss på 8 595 kr.

Iphone 13 Pro och Pro Max kommer i färgerna grafit, guld, silver och nya sierrablå och går loss på 12 295 kr respektive 13 495 kr. De nya modellerna kan beställas från och med fredagen 17 september och blir tillgängliga i butik den 24 september. Den 20 september kommer även mjukvaruuppdateringen iOS 15 att skeppas ut.

Iphone 13 Pro kommer kunna ta ännu lite bättre bilder med sina tre kameror.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.