Hoppa till innehåll

Så bra är ”The Last of Us 2” – sommarens stora tv-spel verkar leverera

The Last of Us II
Joakim Almén

”The Last of Us II” ser ut att stänga Playstation 4 på ett förnämligt sätt.

Det är mycket snack om post-apokalyptiska tv-spelet The Last of Us just nu. Inte konstigt, våren har knappast kryllat av stora tv-spelsläpp och när nu den kroniskt uppskjutna uppföljaren till det superhyllade Playstation-spelet The Last of Us från 2013 äntligen släpps är det inför en tv-spelsvärld svältfödda (nåja) på toppspel.

Dessutom kom nyheten att svenske Chernobyl-regissören Johan Renck ska regissera ”åtminstone pilotavsnittet” av tv-serien The Last of Us för HBO, som bygger på spelet, tidigare i veckan. En serie som görs av Chernobyl-skaparen Craig Mazin.

I går kväll visade Sony upp sin svartvita, The Hives-kostymigt om man så vill, designade Playstation 5 för första gången, samtidigt som man annonserade ett gäng spel för sin kommande konsol som förväntas släppas i slutet av året. The Last of Us II släpps fredag 19 juni och är det sista storspelet som släpps till Playstation 4. Men redan nu har recensionerna för den enormt emotsedda dramathrillern trillat in.

Och visst verkar det leverera enligt förväntningar – åtminstone om man tittar på den internationella betygsamlarsajten Metacritic, där The Last of Us II för närvarande har genomsnittsbetyget 95/100, vilket är samma genomsnittliga betyg som det första spelet.

På hemmaplan är det mer mixade omdömen: Sveriges största speltidning Gamereactor ger spelet maxbetyget 10/10 och menar på att spelet fortsätter bygga på det unika berättandet från föregångaren, men samtidigt levererar ett gäng överraskningar längs vägen. Grafiken, striderna och spelmekaniken överlag är också i framkant enligt recensionen.

Spelsajten FZ ger spelet 4/5 och hyllar spelet, samtidigt som de menar på att det är lite för mycket av den så kallade Naughty Dog-formulan – där tv-spel slajdar mer åt film/serie än ett faktiskt tv-spel, något som känns igen bland annat från samma spelstudios Uncharted-serie.

Aftonbladet delar ut, i sammanhanget, blygsamma tre plus men menar samtidigt att man ska komma ihåg ”att ett bra men inte fantastiskt äventyr från Naughty Dog är minst tio gånger bättre än alla andra kommersiella spel.”

”The Last of Us II” släpps till Playstation 4 fredag 19 juni.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.