Hoppa till innehåll

Så får du myggbetten att sluta klia – 4 enkla tips

En mygga.
Joakim Almén

Lindra det som lindras kan.

”Nu är det myggdisco! Bara man öppnar ytterdörren lite snabbt smiter en hel näve blodsugare in”, skrev undertecknads södra Dalarna-boende mamma i går. ”Myggdisco” refererar till alarmerande myggläget kring nedre Dalälven och den här Aftonbladet-artikeln.

Själv fick jag erfara de grymma mygghorderna under en golfrunda i ett soligt Brottby i Uppland i söndags. Resultatet: 62 synliga myggbett på benen (yes, betten har räknats) – de värsta och mest aggressiva myggorna jag upplevt, och då är jag ändå uppvuxen i Dalarna.

Det mycket myggbitna resultatet av en golfrunda i Brottby. Foto: Joakim Almén

Att det nu, trots att vi skriver september i kalendern, är så mycket myggor beror på julis nederbördshärjade väderlek. Myggorna som härjar runt nu är så kallade översvämningsmyggor och framför allt är det två myggarter som terroriserar landet: Rödbrun höstmygga och vårsvämmygga. Båda arterna är aggressivare än skogsmyggor och har även möjlighet flyga flera kilometer från där de kläcktes, vilket kan förklara varför det även förekommer myggor i stan, skriver DN.

Så vad gör du för att försvåra för de aggressiva blodsugarna i ett förstaskede? Så här skriver sjukvårdsupplysningen 1177:

1. Använd ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger.

2. Använd kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen.

3. Smörj myggmedel på de ställen som du inte kan täcka. Vissa myggmedel ska inte användas på små barn. Följ anvisningarna på förpackningen. Myggmedel påverkar myggornas luktsinne så att de inte kan känna din lukt. Det gör att de inte hittar dig och i stället letar upp ett annat byte.

4. Använd myggnät till barnvagn och barnsäng.

5. Prova mygghatt för att undvika bett i ansiktet.

Foto: Getty Images

Och om du, likt undertecknad på golfbanan, råkat glömma myggspray och sportat shorts kan du lindra kliandet genom dessa tips.

Kyla

Försökt att kyla de kliande områdena med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det kan också vara skönt att kyla med riktigt kallt vatten eller med en isbit inlindad i en tygbit.

Hydrokortisonkräm

Det mest effektiva mot ett kliande myggbett är att stryka på en mild kortisonkräm. Steroiderna i krämen drar ihop blodkärlen och reducerar reaktionen som orsakar klådan.

Foto: Getty Images

Antihistamin

Du kan också använda receptfria tabletter med antihistamin mot allergi om klådan är besvärlig. Det finns olika antihistaminkrämer som kan hjälpa att lindra klådan.

Klia inte!

Lättare sagt än gjort, såklart. Men om du inte kliar försvinner svullnaden snabbare. Klådan kan bli värre om du kliar. Betten kan bli infekterade om du kliar så att huden rivs sönder.

Källa: 1177.

Credits
Foto: Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.