Hoppa till innehåll

Så får du myggbettet att sluta klia – och 4 vanliga huskurer du bör undvika

Mikaela Råberg

Sommaren är underbar av många anledningar, men myggbett är inte en av dem.

Röda och kliande myggbett hör tyvärr den svenska sommaren till. Så vad ska man göra för att minska obehagen? Klia inte, säger de flesta, men det är – som alla vet – lättare sagt än gjort.

När myggan sticker dig sprutar den samtidigt in saliv i sticksåret, bland annat för att hindra blodet från att koagulera. Din kropp reagerar sedan på ämnena i saliven och resultatet blir ett svullet och irriterat myggbett.

Det finns bättre och sämre sätt att lindra den värsta klådan på – här är listan.

4 huskurer mot kliande myggbett du ska undvika

1. Ett varmt bad

Oavsett om du preparerat vattnet med havregryn, bikarbonat, olja – eller något annat som du hört ska hjälpa – är ett varmt bad en dålig idé. Värme gör nämligen att det angripna området börjar klia ännu mer, förklarar Lindsay Bordone, läkare och hudexpert till Buzzfeed health.

2. Alkohol

Att badda bettet med alkohol eller något annat desinficerande är inte att rekommendera. Det hjälper inte och alkoholen kan dessutom torka ut huden, vilket kan göra att det kliar ännu mer.

3. Honung

Honung är visserligen antibakteriellt, men har tyvärr ingenting att komma med när det gäller myggbett, eftersom klådan är orsakad av din egen kropps reaktion. Detsamma gäller andra antibakteriella krämer.

4. Kryssa med nageln

Många är vi som försökt lindra klådan genom att ”kryssa” bettet med fingernageln. Det här fungerar alltså inte, enligt experten. Faktum är att det är lika illa att kryssa som att klia eftersom du riskerar att riva upp huden och på så vis få in bakterier i bettet, som i sin tur kan leda till infektion.

Här är kurerna som faktiskt fungerar: 

Kyla

En kall kompress eller något kylande att trycka mot bettet kan lindra, så även eteriska oljor, som exempelvis pepparmynts-, eukalyptus-, eller tea tree-olja. Också tigerbalsam eller till och med tandkräm kan hjälpa mot klådan, dock inte mot själva orsaken till irritationen.

Hydrokortisonkräm

Det mest effektiva mot ett kliande myggbett är att stryka på en mild kortisonkräm. Steroiderna i krämen drar ihop blodkärlen och reducerar reaktionen som orsakar klådan.

Källa: Buzzfeed health

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.