Så gör du eget whiskysmör – perfekt till en grillad köttbit

Lördagen den 19 maj firas World Whisky Day. Testa att göra eget whiskysmör dagen till ära, som passar lika bra till det grillade köttet som på mackan.
Lagom till World whisky day den 19 maj delar Sebastien Boudet med sig av sitt recept på ett lite annorlunda tillbehör.
– Ett vispat, brynt whiskeysmör är ett fantastiskt tillbehör som är lätt att göra. Jag älskar den nötiga smaken i ett brynt smör tillsammans med den något söta smaken i en irländsk whiskey, säger Sebastien Boudet.
Ingredienser:
250 g normalsaltat smör
1 dl Tullamore D.E.W.
Det går så klart bra att använda annan whisky om man vill.
Gör så här:
- Bryn smöret i en kastrull på medeltemperatur tills att smöret har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tänk på att vispa kontinuerligt.
- Ta bort kastrullen från plattan och häll i hälften av whiskeyn. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa till dess att whiskeyn har avdunstat (då det slutar att bubbla).
- Blanda smöret och resten av whiskeyn i en skål och låt svalna i rumstemperatur till dess att smöret blivit krämigt.
Smöret håller cirka 2–3 veckor i kylen – i en försluten burk med lock.
Serveringstips är att antingen använda det som substitut för vitlökssmör på den grillade köttbiten, eller på mackan.

[newsletter]
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.