Lagom till World whisky day den 19 maj delar Sebastien Boudet med sig av sitt recept på ett lite annorlunda tillbehör.
– Ett vispat, brynt whiskeysmör är ett fantastiskt tillbehör som är lätt att göra. Jag älskar den nötiga smaken i ett brynt smör tillsammans med den något söta smaken i en irländsk whiskey, säger Sebastien Boudet.
Ingredienser:
250 g normalsaltat smör
1 dl Tullamore D.E.W.
Det går så klart bra att använda annan whisky om man vill.
Gör så här:
- Bryn smöret i en kastrull på medeltemperatur tills att smöret har fått en fin gyllenbrun färg och doftar nötigt. Tänk på att vispa kontinuerligt.
- Ta bort kastrullen från plattan och häll i hälften av whiskeyn. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och vispa till dess att whiskeyn har avdunstat (då det slutar att bubbla).
- Blanda smöret och resten av whiskeyn i en skål och låt svalna i rumstemperatur till dess att smöret blivit krämigt.
Smöret håller cirka 2–3 veckor i kylen – i en försluten burk med lock.
Serveringstips är att antingen använda det som substitut för vitlökssmör på den grillade köttbiten, eller på mackan.
[newsletter]
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.