Stjärnbartendern Emil Åreng driver till vardags hyllade Facit Bar i Umeå. Utöver att Facit erbjuder ypperligt barhäng är barens usp att alla råvaror svenskproducerade, något Åreng nu överför till den rörliga bildvärlden i han och Cafés gemensamma Youtube-serie Café Åreng.
I varje avsnitt av Café Åreng blandar Emil Åreng en eller flera drinkar på svenskproducerad sprit och tillbehör. Samtidigt som kameramannen “Robban” agerar verbal sparringpartner (läs: slagpåse) à la Mat-Tina. På det får du som tittare dessutom ett drinkmått folkbildning inom den svenska spritvärlden. Inte alls tokigt, faktiskt.
I det andra avsnittet blandas bland annat drinken Svensk drajja. Nedan hittar du receptet om du vill testa hemma i helgen.
Så blandar du Emil Årengs drink Svensk drajja:
Recept för 1 drink. Du behöver:
50 ml Hernö Old Tom Gin
10 ml Torr Vermouth från Spriteriet
En nypa salt (finns där salt finns)
Bitters från Hernö (Ligg på Hernö nu så de kanske släpper Hernö x Facit Bitter)
Picklade plommon (Pruneller) från Högtorps Gård
Gör så här:
Rör i 10 sekunder och sila upp till ett kylt drajjaglas.