Kaffedrinkarnas kaffedrink är utan tvekan Irish coffee. Jag har märkt att oavsett var i världen jag är går det alltid att lösa en Irish coffee. Jag vill påstå att det kanske är världens mest kända drink. Jag kan ha fel såklart, men jag tror ingen vare sig orkar eller vill kolla upp det. Ni får helt acceptera det och få ett recept som verkligen andas Irish, men som absolut inte är det.
En av de absolut bästa Irish jag druckit var för övrigt på The George i London, tillsammans med min vapendragare Stefan. Istället för farinsocker gör de en reduktion på Guinness vilket är fenomenalt, men vi har roligare stout från Sverige som vi ska använda. Omnipollo Noa Mud Pecan Pie Stout är kanske den godaste och mest överdådiga svenska stout jag någonsin druckit, och en reduktion på det åbäket kommer vara något du vill göra om och om igen.
Så gör du en helsvensk Irish coffee

Du behöver:
50 ml Agitator blended whisky
20 ml reduktion på Omnipollo Noa*
80 ml kokhett kaffe, gärna Ugly cute från Lykke Kaffegårdar
en nypa salt från Koster
iskall vispgrädde
riven muskot
Gör så här:
Hetta upp ett passande glas med kokhett vatten. När du väl blandar i övriga ingredienser ska det inte svalna på en gång, det är samma princip som när kockar hettar upp sina tallrikar.
Häll i whisky, ölreduktion och kaffe. Skikta grädden 1 ó cm så du får en härlig krona. Toppa med salt och riv muskot över. Denna får ej stå och vänta under tiden någon ska berätta om sin kraschade relation. Håll käften och drick, sen kan du berätta hur du lyckats klanta till det med kärleken igen.
Reduktion på Omnipollo Noa

Omnipollo Noa har för mig blivit en helig graal inom stout. Bryggarkungen Henok Fentie har alltså gjort en kladdkaka med pekannötter till en stout, och varje gång jag dricker den blir jag lycklig. Det är en resa i stoutens värld men också desserternas.
Köp två flaskor Noa och reducera till ungefär hälften i en kastrull på medelvärme, tillsätt 10 g strösocker så du får lite extra sötma. Låt den kylas ner till sirapsliknande konsistens och sila sen upp i en flaska.
Läs även:
Receptet är hämtat ur Emil Årengs bok Svensk sprit: Groggar, bål och cocktails som finns i butik nu.
