Hoppa till innehåll

Åreng: ”Topp 3 ny svensk whisky på bolaget i februari”

Whisky som hälls upp i glas och frilagd Emil Åreng.
Emil Årengs blogg.
Emil Åreng

Cafés dryckesredaktör Emil Åreng sonderar bland svenskproducerade nyheter på Systembolaget och kommer tillbaka med tre bruna vinnare från Boge Bränneri, Agitator och Mackmyra.

Kommer du ihåg när Per Gessle sjöng ”det är tuffa tider, för en del”? Nej, det kanske inte alla gör för alla är inte födda på 80-talet, men det gjorde han i alla fall.

Nu är det inte lika tuffa tider, för en del, på grund av allt från positivt räntesurr till att folk verkar inte bry sig om vad som händer runt om i världen. Så här kommer en topp 3 på ny sprit som man kommer behöva för att bli vad Gessle sjunger vidare på i refrängen – en drömmare.

Det har varit otroligt bra släpp på bolaget på senast tiden och jag har för en gångs skull köpt varenda en av dessa flaskor för att njuta av februari som – åtminstone för mig – är en tuff tid.

1. Boge Bränneri Öldestillat, 2023

Nr: 32505. Pris: 577 kr

Så här skriver Systembolaget: ”Maltig smak med inslag av fat, mandel, smörkola och torkad frukt. Serveras rumstempererad som avec.”

Det är otroligt vagt beskrivet och jag måste faktiskt dela ut en brasklapp till bolaget för att de verkar kopiera mer eller mindre varenda text. Nu tror jag i och för sig inte att någon på den berömda provavdelningen bryr sig om vad det smakar om ett öldestillat från Gotland, men de skriver ändå ”fat, mandel, smörkola” precis som i nästan alla whiskyrecensioner.

Sak samma. Det här är bland de roligaste du kan dricka för pengar i Sverige. Tänk dig den fetaste stouten du någonsin provat uppblandat med den lenaste av bourbons. Och som om inte de var nog så finns det en hint av marängsviss från Nobelfesten (alltså jävligt lyxig marängsviss) nertryckt i en 50 centilitersflaska med en alkoholhalt på 44 %. Spring och köp!

2. Mackmyra Vit Ek

Nr: 41563. Pris: 801 kr

Mackmyra har börjat med en ny flaska som är otroligt sexig! Flaskans utseende gör också att jag dricker med lite mer andakt. Efter Mackmyras senaste släpp ”Identitet” så var jag jäkligt peppad på denna och jag blev inte besviken. Lagrad i en gruva i kombination med Mackmyras svenska rökrecept gör denna whisky otroligt mäktig. Man känner att Skottland, USA och Sverige möts i någon slags Bermudatriangel av smak. Förutom den lilla detaljen att inget försvinner, utöver dropparna då som gick åt försvinnande fort.

3. Agitator Argument: Sweet Toast

Nr: 85719. Pris: 649 kr

Du vet när Paddington äter sin apelsinmarmeladmacka, visst ser den helt otroligt god ut? Så där god som man vill köpa ”en alldeles för dyr hatt och ha en macka i”-god. Om du tar bort apelsintonerna men destillerar en klassisk nyrostad macka så har du exakt det genierna på Agitator lyckats göra. Är du likt förbaskat sugen på Paddington-mackan så är mitt tips den här drinken:

Bonus! Så blandar du drinken Paddington

60 ml Agitator Sweet Toast
10 ml Apelsinmarmeladsockerlag*
2 dash Angostura bitter

Gör så här: Rör med is i rörglas i ungefär 10 sekunder, sila upp till whiskyglas med is och garnera med en apelsinzest.

*Apelsinsockerlag: Är du lat? Köp en apelsinmarmelad du gillar och gröp ur burken. Lika mängd marmelad och kokhett vatten så de löser upp sig, så har du en otrolig apelsinmarmeladsockerlag. Sila innan användning om du inte vill ha med apelsinbitarna. Eller ”leave them in” som Paddingtons alkoholiserade farbror sa en gång tiden.

Om du inte är lat? Zesta en hel apelsin, lägg ner i 30 cl sockerlag och koka upp. Låt svalna och smaka av för önskad apelsinsmak, ju längre desto mer smak. Men det kan också bli lite väl bittert efter en för lång stund.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.