Hoppa till innehåll

Så gör du matproffset Elin Unnes paradrätt – ostron à la Svante

Elin Unnes och hennes paradrätt – Ostron.
Tom Cehlin Magnusson

Journalisten och författaren Elin Unnes är trädgårdsodlaren vars kolonilott är lika anarkistiskt vildvuxen som hennes skivsamling.

Elin Unnes rullar en cigarett i sitt kök. Ur högtalarna strömmar en samlingsskiva med bluespiano spelat av en 95-årig nunna från Etiopien. Elins man Stefan står och öppnar ostron med en kniv, och passar på att påminna om att provsmaka gumbon som står på spisen. 

– Det är faktiskt min specialkraft i köket, jag provsmakar aldrig! säger Elin Unnes.  

Tidigare har Elin arbetat som chef­redaktör på Vice och Rodeo, skrivit om populärkultur i stort och smått – och väldigt hård rock i synnerhet – för både SvD och DN. Odlingsintresset väcktes för några år sen. 

LÄS OCKSÅ: Så gör du matproffset Nisse Hallbergs paradrätt – salsicciapasta

– Det var när jag var på Vice. En kollega till mig tjatade med mig till sin mammas kolonilott. Jag stretade emot, tyckte att kolonilotter kändes anala och småborgerliga och ointressanta. När vi kom dit var det en väldigt dekadent plats. Vi drack vin, och allt sammanföll med en ovilja inför att vad man än köpte i affären så var det något skit i det. Något farligt eller svindåligt för miljön, eller ett fruktansvärt företag som tillverkar det. Jag skaffar en kolonilott så löser det allt, tänkte jag.

Sagt och gjort. Elin plöjde böcker för att bli fullärd till dagen då hon skulle få chansen. Två år senare var hon redo, och kanske en smula överambitiös. Det gick väldigt dåligt. 

– I stället för att skita i det så blev det som en tv-spelsgrej, bara för att man dör på första banan med en gång så slutar man inte spela. Man ville köra banan igen … den enda skillnaden är så klart att man måste vänta i ett år på att få spela igen.

Elin Unnes.

”Man kan göra epa-gnocchi, men alla blir imponerade om man har odlat potatisen.


Hon menar att odlingsintresset inte ligger speciellt långt ifrån att vara musiknörd eller skivsamlare. Hon pratar om obskyra tekniker, att smuggla in majsfrön vid namn Painted Mountain och om en slovensk anarkistodlare vid namn Aci Urbajs. Just odlandet är också hennes ingång in i matlagningen. 

Vad gör du för mat om du ska imponera på någon? 

– Något som bygger på det jag har odlat. Man kan göra gnocchi som är riktigt epa, men alla blir imponerade om det är jag som har odlat potatisen och salvian.

Vad är det godaste du har ätit i livet?

– Brynt smörglass på Au Passage i Paris. Hemmagjord glass som är den godaste du har ätit, och själva smaken är det godaste brynta smör som du någonsin har ätit. Det är ett sätt att få äta en hel skål brynt smör.

Hemma hos Elin Unnes. En döskalle och matböcker.

Vad beställer du alltid? 

– Risotto, eller chèvre chaud, eftersom det är det enda som man blir serverad som vegetarian. Man jag får också psykbryt om det finns flera val, det är faktiskt en av anledningarna till att jag blev vegetarian.

Elin visar upp en absintfontän, och berättar om sin egengjorda absint som är så stark att man får dricka den med pipett. 

Din måltid är det New Orleans-tema på, vad är din relation till den staden?

– Det är mina drömmars stad sedan jag var liten. Jag har aldrig varit där men läste gothböcker om vampyrer som barn. En av författarna som jag läste skrev om vampyrer som bodde i New Orleans och drack chartreuse, eller absint. De tålde det inte, men var så dekadenta och rockiga att de gjorde det ändå. Det är någonting i berättelsen om New Orleans, jag tänker ibland att det inte ens är platsen. Även på avstånd kan det väcka något i en, som vibrerar på samma våglängd som man själv.

Recept – Elin Unnes ostron à la Svante

ostron à la Svante.

4 portioner – det här behöver du:

  • 4 ostron, gärna lite större
  • en riktigt rejäl klick smör
  • 1/3 purjolök
  • en nypa salt
  • ungefär 4 msk ströbröd
  • några drag svartpeppar
  • upp till 1 citron

Det här är en sorts förenklad variant på Oysters Rockefeller. Receptet kommer från Svante Forstorp, en grym svensk kock i Paris. Det går bra att höfta, måtten är långt ifrån exakta.


Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på maxtemperatur och grill.
  2. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och skummigt.
  3. Strimla purjolök tunt. Tillsätt löken, salta och fräs långsamt tills löken är mör och har kokat ihop med smöret, i 15–20 minuter.
  4. Använd INTE köpt ströbröd, det smakar damm och asbest. Rosta gott, dagsgammalt bröd i ugnen, slå in i en handduk och krossa till smulor med kavel eller hammare.
  5. Ta purjon av värmen och blanda i det välgräddade ströbrödet. Använd ungefär 1 del bröd till 2 delar purjo.
  6. Smaka av med peppar samt finrivet citronskal och -saft.
  7. Öppna ostronen, skär av muskeln och pilla bort eventuellt skräp. Skeda ungefär 1 msk brödblandning över varje ostron, mer om de är stora.
  8. Gratinera ostronen högt upp i ugnen, tills ströbrödet blir gyllenbrunt – det tar bara ett par minuter. Servera omgående.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.