Så gör du slut med någon utan att vara världens värsta människa

Två personer som håller på att göra slut sitter vid ett matbord på en diner.

Steg ett: se till att ingen av er är naken.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-10-30 13:52  |  Lästid: 3 minuter

Hur man än vrider eller vänder på det är det aldrig kul att göra slut. Trots att det är minst lika hjärtskärande att dumpa någon som en gång varit din bästa vän kommer det inte direkt flockas människor med Ben & Jerry-glass och dvd-filmer med Bridget Jones Dagbok utanför din dörr.

Är du göra slut-aktören i jippot får du helt enkelt acceptera att samhället är konstruerat för att känna sympati med den dumpade parten i förhållandet. Ingen förväntar sig att du – hjärtkrossaren – precis som din före detta partner egentligen också ligger hemma i fosterställning och knådar kuddar i veckor.

Hur som helst finns det ett par knep att ta sig an för att få hela proceduren att suga lite mindre för båda parter.

1. Välj en neutral plats och lämplig tid

Kristen Bell dumpar Peter Bretter i filmen Dumpad.
Gör inte som Sarah Marshall (Kristen Bell) i filmen Dumpad (2008) som gör slut med pojkvännen Peter Bretter (Jason Segel) när han är naken.

Detta innebär alltså att du INTE ska kapa banden på din partners födelsedag, fem minuter innan du ska iväg på kompisresa till Ayia Napa eller när någon av er är nakna.

När det kommer till kritan finns det ju faktiskt aldrig ett bra tillfälle att göra slut. Men man kan åtminstone försöka göra det så smidigt som möjligt. I och med att platsen din respektive kommer att dumpas på kommer att vara ämne för trauma i flera år är det minst sagt viktigt att välja en privat och neutral miljö.

Alltså: din pojk- eller flickväns favoritcafé = nej. Hemma hos dig själv, helst med tämligen omysig belysning = mycket bättre.

Försök även att tajma dumpningen så att det infaller så långt från några större högtider som möjligt. Varken vill du att ditt ex eller du själv ska få en panikångestattack när någon av er veckorna efter försöker agera jultomte för släktens minstingar.

2. Håll det kort och koncist

Chandler Bing försöker göra slut med sin flickvän Janice i serien Vänner.
INTE läge att göra som Chandler Bing (Matthew Perry) i serien Vänner som försöker göra slut med sin flickvän Janice flera gånger. Men ångrar sig varje gång när hon börjar gråta.

Det finns ingen anledning att köra hela ”det är inte du, det är jag”-grejen. Att dra ut på göra slut-förfarandet är ungefär som att en läkare skulle ge någon en spruta och efter injiceringen dra nålen sidleds inuti skinnet. Med andra ord är det jätteonödigt och sårar båda parter (om du inte är masochist, eller något).

Motstå också frestelsen att höra av dig tätt inpå. Man är ju bara människa, trots allt. Det innebär att du med stor sannolikhet kommer att tvivla på hela saken i efterhand. Att skicka ett sms där du frågar hur ditt ex mår kommer potentiellt enbart orsaka okontrollerbara känslostormar och smärta över er båda.

3. Kom ihåg att det inte finns något som heter avslut

Konceptet om att kunna erbjuda någon ett avslut finns enbart i sagovärldar där det även finns hustomtar och fullbordade nyårslöften. Det bygger alltså på att det finns förklarliga skäl till att du inte längre är kär och därmed skulle kunna hålla en powerpoint-presentation till din före detta käresta om när, var och hur känslorna började domna av.

Nej, nej och återigen nej. Det är befängt att du som ”dumpare” kan koka ihop ett par magiska ord i en övernaturlig kittel som i sin tur genast plåstrar om hens sår.

Skulle den andra parten pressa dig som någon slags Guantanamo-utredare är det helt okej att säga att man inte vet varför kärleken blivit matt.

4. Äg det

Stu gör slut med sin flickvän Melissa i Baksmällan.
Om din respektive dock varit lika illasinnad som Stus flickvän Melissa i Baksmällan (2009) kan det vara passligt att, precis som han gjorde, ge en utskällning ut och sedan storma till sina kärleksfulla kompisar.

Be om ursäkt. Håll med om att det är orättvist och ta lite metaforiska knytnävar i ansiktet (med detta menas alltså inte fysisk eller psykisk misshandel, utan mer att det är lugnt om du inte får tillbaka alla dina huvtröjor). Äg att det faktiskt är du som tagit detta beslut och sedan förlåt dig själv.

Visst kan det kännas som att man är världens värsta människa när man krossar någons hjärta. Men att göra slut är varken något olagligt eller något man bör skämmas över. Istället är det ännu en essentiell del av det vi kallar förhållanden.

Tyvärr är det den skitiga delen – och just denna gång är det du som gör skitgörat. Sorry.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-10-30 13:52