Så jobbar du bäst hemifrån i Coronatiderna vi lever i

Jobba hemifrån

Företag uppmanar i större utsträckning sina anställda att jobba hemifrån och tvåveckorskarantänerna för de som rest utomlands minskar knappast i antal. Men hur ska den ovana hemmajobbaren hantera den nya jobbsituationen? Cafés David Johansson ger sina bästa tips.

David Johansson | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-03-11 13:30  |  Lästid: 3 minuter

Situationen i Sverige och resten av världen är minst sagt osäker alltjämt som COVID-19 fattar ett allt mer seriöst strypgrepp på jordens invånare. Även om glädjande nyheter kommer om att allt fler smittade i Kina tillfrisknar, blir situationen mer allvarlig i väst. Kommer du att behöva arbeta hemifrån under den närmsta tiden kan det vara på sin plats att tänka ut en strategi för hur du gör det bästa, utan att fastna i den ökända jobba-hemma-slöheten.

Att arbeta hemifrån är på många sett ett test för din självdisciplin lika mycket som det kan vara någonting väldigt givande. För vissa kan ett kontor eller liknande arbetsplats vara hämmande för kreativiteten, medan andra kanske blommar i sin fulla sociala prakt när det finns arbetskollegor, handsprit, kaffemaskin, och fika- och mötesrum med heltäckningsmattor att tillgå. Men efter en tid som hemmajobbare stirrar man oundvikligt sin nakna själ i vitögat, då ens svagheter och styrkor blottas skoningslöst.

Många råd som handlar om hur du vässar dig i att jobba hemifrån handlar om att man ska se dagen som om det var en vanlig jobbdag, men är det inte precis tvärtom? Det är i de flesta fall inte en normal arbetsdag, som de flesta är vana vid, och bör därför inte hanteras så.

Undertecknad har själv varit frilansare i över åtta år och har haft min beskärda del av hemmajobbsdagar. Nedan tips baseras därför på mina egna erfarenheter av att jobba hemifrån. Funkar det för dig att ligga i morgonrocken i flottigt hår i en obäddad säng in på eftermiddagen, med snabbnudlar till lunch, är det självklart helt fine.

1. Frisk luft och motion innan arbetet

Beroende på var du befinner dig i livet ser mångas morgonrutin olika ut. Vissa måste utfodra avkommor och få iväg dessa till förskola och skola, innan du kan tänka särskilt mycket på dig själv. Men för dig som jobbar hemifrån kan också det här vara någonting bra. Att ta en frisk promenad är därför ett av mina bästa tips, den behöver inte vara särskilt lång, men ger dig en beryktad skjuts i energin innan du öppnar datorn och börjar arbetsdagen . Är du en sån som gillar, och har tid, att dra till gymmet eller sticka ut och springa är det så klart ännu bättre. Men arbetar du hemifrån på grund av att minimera risken för smitta är nog ändå en promenad, med säkert avstånd från andra människor, att föredra.

2. Gör dig i ordning på riktigt

Visserligen underströk jag tidigare att det inte är en normal arbetsdag, men när det kommer till att duscha och ta på sig kläder du kanske vanligtvis burit på kontoret är det faktiskt avgörande. Att jäsa kvar i sängen i underkläderna med lakan som korvar sig runt kroppen, sömn kvar i ögonen och håret på ända, påverkar dig mentalt mer än vad många kanske tror. En del blir möjligtvis mer produktiva med en särskild parfym eller en jobbkavaj, medan andra kanske föredrar födelsedagsdräkten och den där sängluffaren. Men de allra flesta, tror jag, arbetar bäst hemifrån när de genomfört sin vanliga morgonrutin.

3. Skriv ett schema

Samtidigt som du får i dig en stadig frukost kan du (för hand) skriva ett dagsschema eller en checklista. Det kanske låter självklart eller för vissa överflödigt, men det underlättar oerhört i det luddiga arbetet hemifrån.

4. Skapa ett hemmakontor light

Att sitta vid ett riktigt bord, inte i soffan eller i sängen, är för de flesta någonting positivt. Det ska också sägas att det här är djupt individuellt – Astrid Lindgren ska ju ha skrivit sina mest framgångsrika böcker liggandes raklång i sin säng. 

5. Prata med kollegor och vänner på telefon

Är du i en situation där staten utlyst en önskan om att fysisk kontakt ska undvikas, försök åtminstone att prata med vänner och kollegor på telefon, i jobbsamtal eller dylikt. De allra flesta människor behöver mänsklig kontakt, och kan det bara ske över telefon är det bättre än ingenting. Antingen som ett sätt att få skjuts i dagsverket eller för att få en paus och tänka på någonting annat en stund.

6. Oroa dig inte över din produktivitet

Det är abstrakt att arbeta hemifrån för de allra flesta som har möjligheten att göra så. Även om det är avgörande att sätta tydliga mål, kan det vara ett föremål för ångest att känna att man inte arbetar aktivt och produktivt åtta timmar i sträck. Det går inte att göra på samma sätt som när du är på en arbetsplats. Det är bara att acceptera. Arbeta utefter dina mål som du kommit överens med din arbets- eller uppdragsgivare, och sträva efter att nå dessa inom tidsramen.

7. Låt kvällen vara kväll

Din arbetsdag hemifrån kanske inte ser ut som en vanligt nio-till-fem-dag på kontoret, men det kan vara en god idé att se till att kvällen dedikeras åt sambo, familj, vänner eller hobbys. Sätt en tid då du ska sluta arbeta helt, och börja inte pilla med datorn igen förrän det absolut är nödvändigt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-12 10:35