Så mycket mer värt är Stockholm än övriga Sverige på bostadsmarknaden

Att det är dyrt att bo i stan vet nog de flesta – men exakt hur mycket av Sveriges samlade bostadsvärde som faktiskt ligger i Stockholm fick även oss att höja på ögonbrynen.

Joakim Holfve  |  Publicerad 2016-07-14 13:32  |  Lästid: < 1 minut

Fyrtio procent. Så mycket av Sveriges samlade bostadsrättsvärde är koncentrerat till bara Stockholms kommun enligt Svensk Mäklarstatistik, och det innefattar alltså inte bostäder som ligger i Solna, Sollentuna eller attraktiva Nacka kommun.

– Om man tittar på hela Sverige så finns det bostäder för alla – det står massor av tomma hyres- och bostadsrätter runtom i Sverige. Men det är en enorm koncentration till Stockholms kommun, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det är dyrt att bo i stan.

Det är dyrt att bo i stan.

Samtidigt som huvudstaden står för merparten så är övriga högt värderade bostäder i Sverige, som man kan ana, koncentrerade till storstäder som Göteborg, Malmö, Västerås eller Uppsala:

– De tio största städerna i Sverige står för 67 procent av det samlade bostadsvärdet i hela landet, säger Hans Flink.

Det här kan leda till smått absurda situationer. Till exempel så har Luleå förvandlats till en supermagnet på bostadsmarknaden – samtidigt så finns det ett överflöd av lediga bostäder åtta mil längre norråt, i Kalix, eller fem mil söderut i Piteå.

– Du kan få en herrgård för ett superlågt pris i Kalix och sedan bara pendla till Luleå, men det verkar inte folk vara intresserade av, säger Hans Flink.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-14 13:32