Hoppa till innehåll

Så mycket mer värt är Stockholm än övriga Sverige på bostadsmarknaden

Joakim Holfve

Att det är dyrt att bo i stan vet nog de flesta – men exakt hur mycket av Sveriges samlade bostadsvärde som faktiskt ligger i Stockholm fick även oss att höja på ögonbrynen.

Fyrtio procent. Så mycket av Sveriges samlade bostadsrättsvärde är koncentrerat till bara Stockholms kommun enligt Svensk Mäklarstatistik, och det innefattar alltså inte bostäder som ligger i Solna, Sollentuna eller attraktiva Nacka kommun.

– Om man tittar på hela Sverige så finns det bostäder för alla – det står massor av tomma hyres- och bostadsrätter runtom i Sverige. Men det är en enorm koncentration till Stockholms kommun, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Det är dyrt att bo i stan.
Det är dyrt att bo i stan.

Samtidigt som huvudstaden står för merparten så är övriga högt värderade bostäder i Sverige, som man kan ana, koncentrerade till storstäder som Göteborg, Malmö, Västerås eller Uppsala:

– De tio största städerna i Sverige står för 67 procent av det samlade bostadsvärdet i hela landet, säger Hans Flink.

Det här kan leda till smått absurda situationer. Till exempel så har Luleå förvandlats till en supermagnet på bostadsmarknaden – samtidigt så finns det ett överflöd av lediga bostäder åtta mil längre norråt, i Kalix, eller fem mil söderut i Piteå.

– Du kan få en herrgård för ett superlågt pris i Kalix och sedan bara pendla till Luleå, men det verkar inte folk vara intresserade av, säger Hans Flink.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.