Hoppa till innehåll

Så blev Stockholms Bränneri Sveriges trendigaste gindestilleri

Stockholms Bränneris Pink Gin med drinken Negroni

Två svenska ingenjörer bosatta i Vancouver bestämde sig för att starta Stockholms första destilleri sedan statliga Vin & Sprit lade ner i slutet av 70-talet. Café berättar historien om kreddiga Stockholms Bränneris ginsuccé.

Håll avståndet, stanna hemma om du är sjuk och sprita händerna. Uppmaningar som har inpräntats i det kollektiva medvetandet sedan WHO klassade covid-19 som en pandemi i början av mars förra året. I svallvågorna av coronavirusets förödande framfart förlorade gindestilleriet Stockholm Bränneri 40 procent av sin försäljning över en natt. Barer stängde, sprit­exporten tvärdog och de annars så viktiga taxfree-shopparna på Arlanda och Finlandsfärjorna stod plötsligt öde. Så vad gör man på ett gindestilleri om inte gin? 

– Handspriten började som ett skämt som snart blev allvar. Bristen på handsprit var reell i Sverige under några veckor och både privatpersoner och personal från sjukvårdsavdelningar och äldreboenden hörde av sig dagligen och undrade om vi hade handsprit på lager. Här såg vi en chans att hjälpa till på riktigt, säger Anna Wikner, som tillsammans med maken Calle grundat Stockholms första innerstadsdestilleri. 

Paret började snart producera 75-procentig handsprit av resterna från ginproduktionen (heads & tails vid destillering), med främsta syfte att stötta sina vänner i den hårt utsatta krogbranschen. Ambitionen var att snabbt ta fram en produkt med hög efterfrågan som kunde säljas med små marginaler. Den lätt gindoftande och återfuktande smittskyddsåtgärden blev en omedelbar succé som höll företaget flytande under några ekonomiskt svajiga vårmånader.

Anna Wikner, medgrun­dare av Stockholms Bränneri, känner in råvarorna i destilleriet. Foto: Linda Svensson för Lundhags 

Idén om ett eget gindestilleri växte under en jobbsejour i Kanada 2013–2015. Anna och Calle, båda utbildade ingenjörer med passion för mat och dryck, levde och arbetade i Vancouver och imponerades av stadens rika krogutbud och cocktailkultur. Den hipstertäta kuststaden fungerade som en grogrund för hippa, urbana sprit­destillerier och mikrobryggerier. Trendigast av alla var gindestillerierna med tillhörande bardel. 

– Vi började ifrågasätta varför ginboomen, som var så stor i Vancouver och nordvästra delarna av USA, ännu inte hade nått Stockholm och Sverige, och förstod ganska snabbt värdet i att vara först på bollen.

Paret köpte ett litet kemilabb och började experimentera med smaksatt sprit hemma i lägenheten i Vancouver. Växter och kryddor destillerades med vodka på ett campingkök på diskbänken – med överraskande gott resultat. I och med att gin i regel inte fatlagras, och därför kan säljas relativt omgående, så finns det gott om utrymme för småskaliga producenter att ta ut svängarna och testa en mängd smakkombinationer. Karaktären på ginen beror helt på hur den destilleras och kryddas. Den heliga treenigheten av botaniska ingredienser i gin är enbär, koriander och angelikarot, men svängrummet i övrigt är stort. 

– Definitionen av gin är bred, vilket skapar närmast oändliga möjligheter. Gin måste alltid ha enbär som dominerande krydda och alkoholhalten ska vara minst 37,5 volymprocent. Annars är det fritt fram för att ex­perimentera som man vill. Vårt mål med vår första batch var att skapa en gin inspirerad av våra nordiska omgivningar och en gin som både kan stå för sig själv och funka i klassiska gindrinkar som G&T och French 75.

Foto: Linda Svensson för Lundhags 

Hobbyn växte till en företagsidé som växte till ett beslut. Paret skulle starta Stockholms första destilleri sedan statliga Vin & Sprit lade ner sin produktion på Reimersholme i slutet av 70-talet. De packade sina väskor, lade en beställning på en destillationspanna från Tyskland och bilade ner längs den amerikanska västkusten för att besöka ginproducenter och lära sig hantverket. Efter tio månader av fruktlöst sökande efter den perfekta lokalen hemma i Stockholm flyttade den nystartade destilleriverksamheten till slut in i en före detta Jaguarverkstad på Folkungagatan på Södermalm, sommaren 2016. Ett halvår senare lanserades Stockholms Bränneris signaturgin i Systembolagets beställningssortiment – en klassisk dry gin i nordisk tappning med tydliga toner av ljung och fläder, inspirerad av ljungängarna på Torö där paret gift sig. Ett trendande Instagramkonto och några välvilliga ord i lokalpressen gav resultat. De första 1 000 flaskorna sålde slut på 24 timmar. 

– Instagram är vår viktigaste kanal för att nå ut med våra produkter. Vi ser oss själva som ett ärligt och öppet företag och är inte rädda för att vara personliga på sociala medier. Vi är väldigt stolta över våra produkter, men ser samtidigt inte oss själva som bättre än någon annan i branschen. Vi pushar gärna för kollegor som vi tycker gör bra grejer. Bara det här året har det startat ett gäng nya spännande svenska ginproducenter, vilket vi verkligen tycker är jättekul. Ett brett utbud av bra svensk gin vinner alla på.

Bränneriets kanske tydligaste signum – den klassiska apoteksflaskan med avskalad och delvis handskriven etikett med unikt batch- och flasknummer – är som gjord för ett inredningsreportage i Residence Magazine. En fotogenisk symbol för en medveten, södermalmsk livsstil. 

– Paketeringen är superviktig för oss. Jag är industri­designer i grunden och har alltid haft ett stort intresse för inredning och design. Med apotekarflaskan kunde vi knyta an till ginens historia som medicin­dryck, kombinerat med en modern skandinavisk finish.

Negroni Rosa
3 cl Pink Gin, 2 cl rosé vermouth,
2 cl Aperol, en nypa salt, apelsin bitter. 
Blanda med is och garnera med
grapefruktzest. 
Foto: Danger Österlin

Kombinationen nordisk smakprofil och stilren förpackningsdesign visade sig snart vara ett framgångsrecept att räkna med. Under 2019 producerade destilleriet 100 000 flaskor ekologisk gin, som gick på export till 15 marknader. 2020 räknar Anna med att dubbla produktionen, som i dag sysselsätter sex heltidsanställda. Ginsortimentet har med åren breddats med akvavit, en omåttligt populär G&T-glögg och det senaste tillskottet, Aperol-dödaren ”Röd” – en bitter på rönnbär och lingon som instagrammades flitigt under sommarens karantänfester. 

– Vi utgår alltid från oss själva och våra egna smakpreferenser när vi släpper nya produkter, i stället för att försöka gissa oss till vad mottagaren vill ha. En bitter på rönnbär och lingon är såklart inte för alla, och det finns alltid någon som tycker att det vi gör smakar annorlunda på fel sätt. Och så måste det också få vara.

2019 fyrdubblade bränneriet sin produktions­kapacitet när den 1 200 liters destillationspannan vid namn Bleckan flyttade in och gav sällskap åt 350-literspannan Fåfängan. I samma veva nyinvigde bränneriet en egen bar för provsmakningar, cocktailkvällar och events. Men den hantverksmässiga produktionen får fortfarande räknas som småskalig, och Anna och Calle levererar fortfarande sina ginflaskor på elmoppe till krogar runt om i huvudstaden. Goda relationer med krögare har varit nyckeln sedan start. En inställning som resulterat i flera limiterade och lyckosamma spritsamarbeten med prisade 08-krogar som Bar Agrikultur, Adam/Albin, Lådan, Tjoget och Oaxen. 

– Samarbetena är ett sätt för oss att experimentera, att jobba mer efter säsong och testa nya infallsvinklar. Att få göra det med bartendrar och krögare som vi har byggt upp en fin relation med genom åren är en stor bonus.

Hur dricker du själv helst gin?

–I en Gin och tonic. Många av våra gäster är nästan lite ursäktande när de beställer en G&T. Helt i onödan, såklart. Det är ett fantastiskt sätt att njuta av gin. En drink som dessutom kan varieras i all oändlighet. Annars är Negroni en personlig favorit. 

Hur blandar man den perfekta GT:n?

– En del Stockholm Bränneri Dry Gin, två delar neutral tonic och generöst med is. Garnera med röd grapefrukt och rosmarin. Svårare än så behöver det inte vara.

3 andra svenska gin­destillerier 

HERNÖ GIN 

Sveriges första renodlade gindestilleri, grundat 2011, är också Europas mest prisbelönta. Grundaren Jon Hillgren är sedan 2019 en av tre ginikoner i världen som är invalda i The Gin Hall of Fame. I september utsågs Hernö Old Tom Gin till världens bästa gin för en Gin & tonic. Vinnarkombinationen: 50 ml Old Tom Gin och 100 ml Double Dutch Indian Tonic.

HELLSTRÖM GIN 

I en gammal mjölkfabrik i Hablingbo på södra Gotland produceras världens bästa småskaliga hantverksgin, producerad på handplockade råvaror på ön. Bakom framgångarna står 24-åriga Elisabeth Hellström, världens yngsta master distiller och dotter till Johan Hellström som drivit välrenommerade designhotellet och restaurangen Fabriken Furillen i 20 år.

SKAGERRAK GIN 

En premiumgin utvecklad i samarbete med ledande bartendrar från toppbarer i Sverige, Norge och Danmark, med tydliga nordiska smak­influenser. Ginen, som smyg­lanserades i april i år, har lovordats av ginkännare världen över och vann guld i kategorin Best Premium Gin och Best Contemporary Gin under Global Spirits Business Gin Masters i somras.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.