Annons
Annons

Så ska Marcus Hellner lyckas i Tour de ski

Marcus Hellner har förberett sig och är redo för nya utmaningar. Även om det inte är något stort mästerskap den här säsongen vet skidstjärnan vad han helst vill vinna. – Tour de Ski är huvudmålet, men det är en tuff tävling där man inte får misslyckas en enda dag.

Tobias Ivarsson

Marcus Hellner

Intervjun publicerades den 23:e oktober i år.

Hur har försäsongen gått?

– Den har varit bra. Det är väldigt skönt att sommaren och hösten är över. Jag åker ju iväg i dag (torsdag) och får stå på snö i morgon. Det har jag sett fram emot länge. Man längtar till snön efter en lång sommar och höst.

Annons

Ni har ju fått lite snö i Gällivare nu också.

– Ja, jag fick en bild skickad till mig att det hade snöat i går (onsdag). Det känns bra i ett skidhjärta när snön börjar komma.

Det är ju lite av en mellansäsong i år. Vad är målsättningarna med det här året när det inte är något VM eller OS?

– När det inte är något stort mästerskap så är det lite blandat på ett sätt. Det har varit tre tuffa säsonger med stora mästerskap. Då blir det hårt fokus på bara två veckor. Nu kan jag satsa på hela säsongen. Tidigare har det varit stor satsning på en kort period. Vad du har gjort före och efter har inte spelat någon roll. Nu ser jag fram emot att få ge tränandet och tävlandet lite mer tid.

– Men sen är det ju det där att man går igång lite extra på ett mästerskap. Så det kommer jag att sakna lite. Den här säsongen tappar lite av det där riktiga allvaret som kan uppstå under ett mästerskap. Fast i stort sett tycker jag att det ska bli skönt att få lägga fokus på en hel världscup.

Vad ser du fram emot mest det här året?

– Det är Tour de Ski som är lite av ett huvudmål. Det är en tävling där jag har varit och nosat på segern några gånger, men inte riktigt kommit dit. Jag har varit på pallen några gånger. Jag känner att tävlingen passar mig väldigt bra och nu gäller det bara för mig att få till de perfekta loppen hela tiden. Det är min största målsättning att försöka lyckas med den här säsongen. Men det är en tuff tävling och det är många som är starka och svåra att slå där. I Tour de Ski krävs det att man är väldigt all round och det gäller att få till hela touren. Man får inte misslyckas en enda dag och det är en tuff uppgift.

Oavsett om man tränar på din nivå eller bara ska åka Vasaloppet. Har du några avslutande träningstips?

– Ja, nu är det ju snart vinter. Det gäller ju att träna hela året och hålla igång. Ska man åka Vasaloppet och bor i södra Sverige så är ett bra tips att åka mycket rullskidor. Det gäller att träna överkroppen för den är viktig i Vasaloppet. Har man inte gjort det så är det bra lägga att komma igång nu då, ha ha ha. Det är ju ett tag kvar. Så det är bara att börja nu då.

 

Fem snabba med Hellner

Vasaloppsguld eller OS-guld
Skate eller Klassiskt
– 3° eller – 13°
Snö eller Uppehåll
Långlopp eller En mil

Annons

Dela (52)
TweetaLaddar