Hoppa till innehåll

Så skapades Robbie Willams megahit ”Angels”

Guy Chambers och Robbie Williams, skaparna av låten "Angels". Foto: Getty Images
Jesper Johansson

Ja, den är möjligtvis lite uttjatad – men Robbie Williams hitlåt ”Angels” är trots allt en redig klassiker för allsångstörstande efterfestare. Nu har en av skaparna, Guy Chambers, berättat hur låten kom till.

Som en bomb har Robbie Williams nya dokumentärserie slagit ner på Netflix och Café kunde givetvis inte motstå att grotta ner sig i en av de största stjärnornas uppgång och fall. Dokumentären om 47-åringen från Stoke-on-Trent inleds med spralliga bilder på en 16-åring som blir en del av pojkbandet Take That. Snart väljer han dock att gå sin egen väg och träffar därmed en viss Guy Chambers. Den brittiska låtskrivaren har en helt avgörande roll i Robbie Williams lyckade solokarriär, då han var en högst bidragande faktor till flera av den brittiske stjärnans största hits, såsom Feel, Strong, Rock DJ och inte minst Angels.

Magasinet GQ har pratat med musikmakaren om det minst sagt skakiga samarbetet med Robbie Williams och Chambers säger att det enda han visste när samarbetet inleddes var att det en dag också skulle ta slut.

”Jag visste att det inte skulle hålla så länge. Jag blev förvånad när vi klarade oss i fem år”, säger Chambers.

”Jag visste att Robbie gick igenom personal ganska så snabbt. Han tröttnade på människor och jag visste att han en dag skulle tröttna på mig också – vilket han alltså gjorde.”

Guy Chambers berättar att Angels skapades under duons andra dag av samarbete. Och så var samarbetet: snabbt och effektivt. Låtskrivaren berättar att det tog nio dagar att skapa den första skivan.

”Allt var som i en virvelvind under den där tiden och det var väldigt exalterande. Jag minns att Rob spelade Angels för vår taxichaufför som då sa ’det här blir din första listetta, Robbie!’. Så blev det inte, den hamnade på plats fyra.”

”Jag satt med honom, med en gitarr eller ett piano, och han sjöng melodier för mig. Han hade en förmåga att komma på text nästan direkt. När jag träffade honom hade han många idéer som flöt omkring, många dikter och rader. Han är en väldigt naturlig låtskrivare, så jag försökte bara att hänga med. Angels är ett bra exempel på det: han började sjunga versen och jag fick honom att ta sig mot refrängen. Det fanns mycket tillit i sättet vi skrev tillsammans. Jag tror det är därför det var så smärtsamt när vi gick skilda vägar”.

Ja, för till slut hade Robbie Williams också tröttnat på sin vapendragare och medkompositör. I dokumentären ser vi Robbie Williams berätta att det började gnissla då sångaren ville skriva låten Come Undone. Chambers gillade inte riktigt låten, medan Williams var väldigt begeistrad i sin skapelse. Det hela resulterade i att de gick skilda vägar.

”Saker började bli fel när vi var oense kring Come Undone. Jag förstod inte riktigt vad grejen var med den låten – jag tyckte alla svordomar blev för mycket. Jag sa det till honom, vilket han inte gillade. Jag försökte också ändra några av ackorden och det var något han tog personligt. Han sa att jag försökte förstöra låten, vilket jag verkligen inte ville! Jag försökte bara förstärka låten.”

Av dokumentären framkommer det, kanske inte helt otippat, att Robbie Williams var allt annat än en enkel person att arbeta med. Och Guy Chambers var en minst sagt viktig del i stjärnans framgång, med tanke på att usla låtar som Rudebox var vad som skapades efter deras uppbrott. Samtidigt bör vi ha i åtanke att Come Undone är en kanondänga som knappast hade blivit bättre av Chambers förändringar … Det går väl helt enkelt inte att låsa in ett vilddjur.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.