Hoppa till innehåll

Så smakar 2022 års glassnyheter från SIA – Café ger omdöme och betyg

massor av glassar från sia i en bild

Sia skeppar ut tio glassnyheter i olika former i vår. Café har betygsatt samtliga och det blandas både höga och låga betyg.

Trots vad vad Barbados sjöng i mello 2002 är det i dessa tider svårt att inte bry sig om Världen utanför, och det kan lätt dra ner ens humör. Detta hände undertecknad i veckan, men som tur är fanns det i redaktionens frys en betryggande låda glassprover från Sia att dränka sin sorg i – och det funkade!

Hur smakade då årets nyheter från Sia? Ja, då jag ändå jobbat mig igenom samtliga är det lika bra att göra någon nytta av ens erfarenheter och dela med sig av vad man lärt (förutom att man inte mår bra av för mycket glass). Så för att guida er genom den delen av glassutbudet som av vissa ses som den finare kommer här vårt stora test av Sias glassnyheter!

Så smakar SIAs nyheter för sommaren 2022:

Tio nyheter i olika former skeppar Sia ut från glassfabriken i Slöinge i år: två handhållna, fyra i låda och fyra kulglassar. Sia stoltserar med att deras gräddglass alltid görs på svensk grädde från tre gårdar, inklusive deras egna Berte Gård, och det märks. Genomgående är det ett gäng krämiga glassar de skickat ut. Vi börjar med de handhållna.

Nougat

Så säger Sia:Nougat görs av krämig gräddglass med hasselnötssmak och nougatsås, doppad i mjuk krämig nougat.”

– Vi ville ta fram en lyxig glasspinne, och det mjuka nougatöverdraget ger glassälskaren en ny sorts upplevelse med intensiv smak och en förhöjd känsla av njutning, säger Dan Bengtsson, marknadschef SIA Glass.

Så tycker Cafés glasstestare: Rätt liten. Att öppna en glassförpackning och tänka ”är det allt?” hör numer, tyvärr, till vanligheterna och samma gäller här. Utseendet är inte jätteinspirerande, det är en glasspuck överdragen med nougat och det är ok. Nougaten lirar bra med gräddglassen med hasselnötssmak när det gäller smak och konsistens. En höjdare för alla som älskar nougat.

Betyg: 3/5

Godisregn

Så säger Sia: ”Godisregn är en lekfull och färgstark glass som består av tre härliga beståndsdelar: glass, godis och strössel. Närmare bestämt rosa gräddglass med jordgubbsmak, regnbågsfärgat strössel och chokladlinser.”

– Vi har tagit hjälp av en barnpanel för att hitta rätt i smaken, ett väldigt roligt och givande arbete. Och vi bestämde tidigt att det skulle vara en lekfull design som syns och sticker ut i frysboxen, säger Dan Bengtsson.

Så tycker Cafés glasstestare: En sockerchock i glassförpackning. Målgruppen här är såklart inte undertecknad utan barn som inte kan komma på något smaskigare än godis. Till skillnad från majoriteten av Sias glassar är själva glassen här en besvikelse. Jordgubbssmaken känns artificiell och lägger sig som en smakmatta över resten.

Betyg: 2/5

Laktosfri Brownie

Så säger Sia: ”En krämig laktosfri chokladglass gjord på svensk färsk grädde fylld med bitar av mjuk brownie.”

– Det är en given favorit i laktosfria sortimentet, vi är mitt i en stark njutningstrend, och just brownie är omåttligt populärt, det är både fika och smarrig chokladdröm, allt i ett, säger Dan Bengtsson.

Så tycker Cafés glasstestare: Att denna bunke glass är laktosfri är inget som märks. Browniebitarna har mycket bra konsistens och smak och är bra doserade. Glassens chokladsmak drar åt det chokladsåsiga hållet utan att för den delen bli snuskig. Mäktig, därmed dryg.

Betyg: 3/5

Marshmallow

Så säger Sia: ”Med ett ljuvt stråk av nostalgi tar Marshallow verkligen ut svängarna stämningsmässigt någonstans mellan lördagsgodis och grillfest: krämig gräddglass gjord på svensk grädde med marshmallowsmak och vita fluffiga minimarshmallows.”

–Det är en vit och rosa marshmallowfest för alla sinnen men har en nostalgisk ton som knyter an till goda minnen och samtidigt väldigt här och nu, säger Dan Bengtsson.

Så tycker Cafés glasstestare: Krämig och go glass som drar åt jordgubbshållet och inte blir för söt. Fin rosa färg som för tankarna till en tecknad gris. Gris (eller annat djur) återkommer även i gelatinet i marshmallowsen som… äh. Håll bara marshmallows borta från glass.

Betyg: 1/5

Ice Dream Chokladbrownie

Så säger Sia (om denna och följande glass): ”Glassfrysar i svenska livsmedelsbutiker fylls i vår med två veganska drömsmaker – Ice Dream ChokladBrownie, med soft brownie och chokladsås, laddad med kärlek och hasselnötter och Ice Dream SaltKaramell, rostad mandel med magisk swirl av salt kolasås och lyckorus. Båda smakerna görs med svensk havre. Riktigt god, krämig vegansk glass”

Så tycker Cafés glasstestare: Veganska glassar har av naturliga skäl svårt att nå upp i samma krämighet som i de icke-veganska varianterna, men Sia är bland de bästa i klassen. Mycket chokladsmak såklart, och det är ju gott i lagom mängder. Hade kunnat vara fler browniebitar för att nå upp till Ben & Jerrys-klass, ändå ett starkt veganskt alternativ.

Betyg: 4/5

Ice Dream SaltKaramell

Så tycker Cafés glasstestare: En fördel med veganska glassar är att de inte känns lika tunga som ”vanliga” glassar, därför är det lätt att överkonsumera. Lyckoruset känner jag ingen smak av, men det gör inget för smaken av salkaramell är fin. Observera att detta är salkaramell och inte saltkola.

Betyg: 3/5

Kulglass

Vanilj & Hallonlyx

Så säger Sia: ”En krämig gräddglass med äkta vaniljstång och smakrik hallonsylt med extra mycket bär.”

Så tycker Cafés glasstestare: Om Carl Larsson åt glass skulle han ha ätit den här, eller åtminstone målat den. Vaniljglassen bryts vackert av av hallonsyltens vackra slingor i en skapelse som bara skriker sommar. Smakar gott gör den också, krämig och hallonsmaken är lagom söt. Hade kunnat vara lite mer hallon och det gör att den missar toppbetyg.

Betyg: 4/5

BananKola

Så säger Sia: ”Krämig gräddglass med smak av banankola-godis i virvlande färger. ”

Så tycker Cafés glasstestare: Har du ätit klassikergodisen Banana skids och tänkt ”fan vad gott det här vore i glassform”? Inte? Nåväl, det här är Banana skids i glassform och det är inte så kul som det låter. Känns som något man grävt fram ur Banarnes personliga Big Pack-förpackning och glassen är inte lika härligt krämig som hos resten av Sias nyheter.

Betyg: 1/5

Romtryffel

Så säger Sia: ”Krämig chokladgräddglass med äkta karibisk rom och en fyllig lyxig chokladtryffelsås. Här pratar vi också njutning i fulla drag, en högkvalitativ smakupplevelse med den där lyxiga känslan av en riktigt krämig chokladpralin..”

Så tycker Cafés glasstestare: Den andra av de vuxnare smakerna är en fullträff i samtliga kategorier. Romsmaken sitter som ett vristskott i krysset och chokladsmaken är rasslet i nätet. Det här är inte glassen du käkar för att kyla ner dig på playan, den här njuter du av i en hammock. Kanske med ett glas rom?

Betyg: 6/5

Vitchoklad Saltcitron

Så säger Sia: ”Krämig vit chokladgräddglass, syrlig citronfudge med havssalt och krispiga bitar av vit choklad. Något för de med en utvecklad smakpalett och ett sug efter glass som tar smakupplevelsen till flera dimensioner: sött, syrligt och salt.”

Så tycker Cafés glasstestare: Här tar vi ut svängarna i glassbacken men lägger lite väl mycket vikt på saltsidan, även om saltet är spännande. Hade gott kunnat balanseras upp med en gnutta mer citron, för den är god och fräsch − inte sliskig som citrus i sötsaker lätt blir. Bitarna av vit choklad ger en känsla av lyx till denna vuxnare glass. Saltbalansen drar dock ner betyget.

Betyg: 3/5

Sias glassnyheter finns att köpa nu.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.