Sällskapsspel, OCR-nummer och län – Caféredaktionen listar piss som måste bort

Elon Musk, Pizzakit, spelet Risk och bild på Ölandsbron och Kalmars län.

Caféredaktionen tar på sig den dubbelknäppta rättshaveristkostymen och listar vardagliga saker som stör en i övrigt två- till treplusgod tillvaro.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-03-13 09:00  |  Lästid: 4 minuter

Tycker du att sällskapsspel är trams, att det är konstigt att prata om län och att det evinnerliga tjatet om vecka 14, 18, 24 etcetera hör forntiden till? Det tycker Caféredaktionen också.

Och visst, det är varken konstruktivt eller särskilt smakfullt att gräva ner sig i vad som i vissa kulturer skulle benämnas som I-landsproblem. Men, vi unnar oss att, bara för ett ögonblick, låta våra inre griniga gubbar få fritt spelrum. Häng med på en sällsynt grinig resa genom vardagens alla störningsmoment.

Veckor

I en iPhone krävs det föredömligt mycket pill för att veckor ska visas i kalendern. Apple har fattat.

”Då bokar vi in dig vecka 14.”
”Vecka 14?! När fan är det?”

Den enda som vinner på att många – o b e g r i p l i g t nog – fortfarande pratar om veckor är sajten vecka.nu som lär vara (förlåt, är) en av Sveriges mest besökta sajter. Om du inte är överdrivet corporate eller jobbar inom kommun och landsting vet du inte vilken vecka det är. Så är bestämt och så ser det ut. Nu slutar vi referera till veckor och gör datum till det vedertagna. Snälla. Och tack. (Joakim Almén)

Elon Musk

Elon Musk föreläser med mikrofon i hand.

En gång i tiden skulle han rädda världen. I dag kan ärketönten Elon Musk gärna skickas i väg i ett rör, en klimatkompenserande rymdraket eller vad det nu är för piprensar-experiment han håller på med den här veckan, hela vägen till Mars. (Tom Cehlin Magnusson)

Hemmagjord pizza

Det räcker helt enkelt inte med grissminkningsmanövern ”häll lite ruccola ovanpå” för att det som nyligen förvarades i ett uppjackat Pringles-rör ska vara något annat än matvärldens onödigaste företeelse. (Tom Cehlin Magnusson)

OCR-nummer

2019 borde bli året vi slipper banka in denna oändligt plågsamma sifferkombo som får varenda dödlig att tvivla på sin synförmåga big time – men icke!

Det finns ett AI-robothotell i Tokyo. Ändå är vi månatligen (minst sagt) fast med något så genomruttet och antikverat som att läsa av dessa helvetessiffror som om det vore något syntest i trean. Skärpning, 2019! (Marlon Appelgren)

Accuweather RealFeel

De senaste åren har det börjat diskuteras inte bara vilken temperatur det är, utan vad den känns som. Accuweather RealFeel är alltså något som med hjälp av någonting uppmäter inte bara gradantalet i luften, utan också hur temperaturen känns – inuti oss människor. 

Vad menas ens med känns som? Hur känns saker? Jag är säker på att det har räknats på detta, men har kroppen verkligen internaliserat känslan av vad man uppmäter till 13 grader celsius? ”Varmt” eller ”kallt” torde vara gott nog. (Tom Cehlin Magnusson)

Explore-knappen på Instagram

Ett förstöring

Jag vill inte behöva bry mig om vad min kompis kompis gjorde i Berlin förra helgen. Men saken är den att jag bryr mig, jävligt mycket. Därför är Instagram-knappen ett givet inslag i ”Piss som måste bort” – för att jag börjat bry mig om att sluta bry mig, helt enkelt. (Marlon Appelgren)

Sällskapsspel

Sällskapsspelet Risk.

Vuxna människor som sitter runt något jävla träbord och spelar Monopol, Risk och Fia med knuff (?!). Det är varken lämpligt eller värdigt. (Markus Thörnhammar)

Friluftsliv (inklusive fjällvandring och segling)

Töntar. (Markus Thörnhammar)

Klättring

Se ovan. (Markus Thörnhammar)

Den svenska lunchbluffen

Det verkar råda någon slags konsensus om att klockan 12 är den sanna tiden för lunch. Enligt rykten ännu senare ibland. Det är sjukt. Lunch ska ätas klockan 11. Med fördel på restaurang Icha Icha (nudlar, kyckling, ingefära) och med Ulf Lundells Vardagar som ljudbok i lurarna. (Rasmus Blom)

Feet, ounce, miles och Fahrenheit

Meter, kilo och celsius har vunnit för länge sen. Byt! (Kristofer Steneberg)

Län

Kalmars län sträcker sig över två landskap: Småland och Öland. Problematiskt.

”Det ligger i Kalmars län.” Kalmars län, det ligger väl för fan i Småland? Kalmar är en stad i ett landskap. Ett län kan det väl absolut få vara – på pappret. Men referera aldrig till en geografisk destination i termer av län. Är du i Kalmar, ja då är du i Kalmar. Eller Småland. Inte i Kalmars län. (Joakim Almén)

Rulltrappor

Rulltrappa i Kungsträdgården, Stockholms tunnelbana.

Övriga Sverige bör glädjas över att Stockholm är den enda svenska staden med rulltrappor. De funkar nämligen aldrig. Trots att ett SL-kort kostar som en LA-resa tvingas man vandra i trånga, branta gångar tillsammans med morgontrötta främlingar för att ta sig upp ur underjorden. Skrota genast och inför hissar. (Rasmus Blom)

Skolplattformen

Stockholms stads absolut sämst hanterade IT-projekt gör föräldrar rasande och lärare frustrerade. (Kristofer Steneberg)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-03-13 10:30