Hoppa till innehåll

Se den allra första Spider-Man-trailern (som drogs tillbaka)

Att klippa en riktigt bra trailer är en konstform. Se själv här.

Sam Raimis Spider-Man med Toby Maguire i huvudrollen hålls högt av många fans och betraktas som en av de starkare superhjältefilmerna där ute. Biosalonger världen över exploderade i applåder när Maguire gjorde comeback i Spider-Man: No Way Home häromåret och folk verkar inte kunna sluta hoppas på att han ska få en fjärde film. Men innan den släpptes och blev en braksuccé fanns 2001 en trailer som raskt drogs tillbaka. Här är förklaringen.

Teasern börjar mitt i ett bankrån, som överlag verkar gå ganska väl. Man kommer över bytet, flyr upp på taket i den väntande helikoptern och lämnar brottsplatsen. Plötsligt tvärstannar helikoptern mitt i luften och rånarna ser sig förvånat omkring. Med en pisksnärt slungas flyktfordonet bakåt och fastnar i ett spindelnät… Mellan World Trade Center-byggnaderna.

Dessutom ser man tvillingtornen reflekteras i Spindelmannens ögon, både i teasern och i tidiga posters.

Först därefter får vi se Toby i den ikoniska rödblå dräkten när han bjuder på lite klassiskt Spindelman-svingande. Att man vågar spara på honom så länge är ett smart och modigt kreativt beslut. Det finns under trailerns första halva ingenting som signalerar att detta ska vara en Spindelmannenfilm. Sådan återhållsamhet ser man ganska sällan nuförtiden. Efter att teasern färdigställts inträffade dock ett rätt väldokumenterat terrordåd, vilket gjorde att man tog beslutet att göra en ny trailer.

Den nya är mer pang på rödbetan. Fortfarande spännande men mycket mer konventionell och inte alls lika djärv.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.