Hoppa till innehåll

Semesterinspiration: Här är Europas 25 bästa stränder

Karin Wimark

Algarvekusten ligger bra till när resesajten Tripadvisor korar Europas vackraste stränder 2024.

Pittoreska kullerstensstränder, vidsträckta bjässar med pudervit sand och turkosa vikar omgärda av stupande klippor. Europa vimlar av vackra stränder, men vissa sticker ut lite mer än andra. Nu har resesajten Tripadvisor samlat alla omdömen från senaste året och korat Europas vackraste stränder 2024.

I topp ligger den portugisiska stranden Praia da Falésia på vackra Algarvekusten som lockar med 6 kilometer sandstrand omgiven av storslagna klippor. Andraplatsen knips av stranden Spiaggia dei Conigli på den italienska ön Lampedusa utanför Sicilien – en plats som för tankarna till Maldiverna. Bland topp fem hittar vi dessutom (lite otippat) en en svart sandstrand på Island som lockar med imponerande miljöer. Se hela listan här nedan.

Stränderna vid Algarvekusten i Portugal sträcker sig långa och nu har Praia da Falésia korats till bäst i Europa. Foto: Getty Images

Europas 25 bästa stränder (enligt Tripadvisor)

1. Praia da Falésia, Portugal

Känd för sina dramatiska klippor, gyllene sand och klara vatten. Årets bästa strand ligger i södra Portugal på Algarvekusten och är väl värd ett besök.

Gyllene sandstranden Praia da Falésia toppar listan över vackraste stränder i Europa 2024. Foto: Getty Images

2. Spiaggia dei Conigli, Italien

Har du hört talas om den italienska ön Lampedusa? Ön ligger utanför Sicilien och bevarar Europas näst vackraste strand – Spiaggia dei Conigli (kaninstranden). Här är vattnet otroligt kristallklart vilket gör stranden perfekt för snorkling.

På ön Lampedusa utanför Sardinien hittar man stranden Spiaggia dei Conigli. Foto: Getty Images
Turkost vatten, vit strand och havet som granne. Foto: Getty Images

3. La Concha Beach, Spanien

Denna ikoniska strand ligger i centrala San Sebastian och är en samlingsplats för såväl lokalbor som turister. Njut av en picknick, promenera längs strandkanten, testa dina surfskills eller vandra uppför berget för panoramavyer över hela bukten.

Stranden La Concha ligger mitt i San Sebastian och är enkel att nå för alla. Foto: Getty Images

4. Reynisfjara Beach, Island 

En av Islands mest omtalade stränder är Reynisfjara belägen bredvid den lilla fiskebyn Vik i Myrdal. Här väntar brusande Atlantvågor, ikoniska klippor och omtalade legender.

Dramatiska stranden Reynisfjara ligger på södra Island. Foto: Getty Images
Vill du upptäcka ståtliga svarta sandstränder ska du bege dig till Island. Foto: Getty Images

5. Playa de Las Canteras, Spanien

Den kilometerlånga stranden i Las Palmas på Gran Canaria har något för alla. I ena änden samlas surfare i gryningen och i andra samlas sollapare och familjer. På eftermiddagen strosar du med fördel längs boardwalken som sträcker sig längs med stranden, fylld med barer och kaféer.

Familjevänliga Las Canteras på Gran Canaria lockar surfare, familjer och solälskare. Foto: Getty Images

6. Falassarna Beach, Grekland

Falassarna består egentligen av flera stränder och koras till Kretas bästa strand. Inte helt förvånande med så vackert och klart vatten, mjuk sand och faciliteter för den som önskar.

Stranden Falassarna ligger längst västerut på Kreta och består egentligen av flera stränder. Foto: Getty Images
Turkost och klart vatten kantar stranden på Kreta. Foto: Getty Images

7. Nissi Beach, Cypern

Denna pärlvita strand på Cypern är en favorit hos många med sitt långgrunda vatten, gott om aktiviteter och en liten ö där ett vattensportcenter ligger.

Aya Napas mest kända strand hamnar i topp 10 på listan. Det grunda vattnet gör att du kan promenera ut till ön. Foto: Getty Images

8. Myrtos Beach, Grekland

Kefalonias vackraste strand bör ses från ovan där den böjer sig likt en halvmåne omgiven av bergen och havet. Stranden består av småsten och vattnet skimrar turkost intill.

Myrtos är en höjdpunkt på den grekiska ön Kefalonia i Joniska havet. Foto: Getty Images

9. Playa de Maspalomas, Spanien

Gör dig redo att få sant precis överallt i denna mäktiga sandöken på Gran Canaria. Stranden ligger precis intill de mäktiga sanddynerna och området är perfekt för långa promenader.

Sand så långt ögat kan nå. Sanddynerna på Gran Canaria är en höjdpunkt på ön. Foto: Getty Images

10. Playa de Muro Beach, Spanien

I den vackra bukten Alcuida på Mallorca ligger stranden Playa de Muro. Här kan du räkna med klart, fint vatten och något för alla.

Höjdpunkt på Mallorca. Foto: Getty Images

Om listan

Listan baseras på omdömen som samlats in under senaste senaste 12 månaderna på Tripadvisor. Här hittar du hela listan med årets 25 vinnare – spana också in världens bästa stränder som korats i en alldeles egen kategori på sajten.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.