Hoppa till innehåll

Semestertips: 5 svenska golfbanor utöver det vanliga

Golfspelare på en green omringad av vatten
Robin Åberg

Från vilda fjällhål till hypermanikyrerad stadiumgolf. Här är fem oförglömliga golfupplevelser innanför landets gränser.

Semestern står för dörren och för alla golfspelare handlar det om att trycka in så många rundor som möjligt under de lediga dagar som finns tillgängliga. Framförallt kanske det finns tid att gå en runda som bjuder på något utöver det vanliga, och för det behöver du inte bege dig utanför landets gränser.

Det finns många golfbanor i Sverige och vissa mer spektakulära än andra. Några som har koll på dessa är redaktionen på Svensk Golf som tagit fram denna lista med fem svenska golfbanor som bara måste upplevas.

5 svenska golfbanor utöver det vanliga:

Björkliden 

Foto: Jacob Sjöman

Sveriges nordligaste golfbana har inte öppet särskilt länge sett till antal dagar, men på grund av midnattssolen kan den spelas dygnet runt under den intensiva säsongen. Här är det inte kvaliteten på spelytorna som lockar utan de magiska vyerna i hänförande fjällnatur.

Bro Hof Slott, Stadium Course

Foto: Jacob SJöman

Har sedan öppnandet 2007 parkerat i toppen som Sveriges mest välskötta golfbana och tillhör absoluta toppskiktet gällande spelupplevelse. Här väntar precis målgolf av tydlig amerikansk prägel där ett och annat kommer att krävas av spelet med järnen. Sveriges dyraste greenfee men en golfupplevelse som klart är värd att någon gång gräva riktigt djupt i plånboken för. 

Göteborgs Golf Klubb

Foto: Peter Cordén

Sveriges äldsta golfklubb bildades 1902. På banan i Hovås har man spelat golf sedan 1904. En tidsresa där du både får njuta av klubbhusets traditionellt ombonade atmosfär och en charmig parkbana av klassiskt brittiskt snitt – där du både betar av landets äldsta existerande golfhål och en knippe ändlöst vackra havsvyer.

Porjus GK

Foto: Tobias Bergman

Skynda! Skynda! Skynda! Porjus GK i Lappland är en av Sveriges mest osannolika golfbanor. De nio hålen med konstgräsgreener är granne med ett av de största vattenkraftverken i landet. Golfbanan har fått mer eller mindre kultstatus på grund av sin annorlunda design och omgivning. Men nu leder första delen av Porjus Golf-sagan mot sitt slut. Vattenfall som arrenderar ut mark åt golfklubben kräver tillbaka delar av marken.

Sand GC

Foto: Mickael Tannus

Att köra förbi infartsskylten och in i den småländska skogen kan liknas vid att hamna i ett parallellt universum. Här finns det bunkrar i överflöd och en berg-och-dal-upplevelse där den uppskruvade designen tar över totalt visuellt och lämnar ingen oberörd. 

Fler golftips hittar du på Svensk Golf.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.