Simon Sköld: Så motiverar du dig till att orka träna

Johan Hedberg  |  Publicerad 2015-06-15 07:40  |  Lästid: 5 minuter
Simon Sköld
Stenhård träning och strikta matregler ska ta Simon Sköld ända till UFC.

Klockan är kvart i nio och solen står redan högt på himlen. Det är gassande varmt och ser ut att bli ännu en fantastisk dag på Koh Lanta. Några slitna och bakfulla turister har börjat vakna till liv för att senare släpa sig ner till den kilometerlånga vita stranden. Men det finns åtminstone en som lever utanför den dimmiga Chang-bubblan många unga svenskar befinner sig i under Thailandssemestern.

Svetten rinner om Simon Sköld när han pressar ur sig de sista krafterna på löpbandet. Bredvid honom står flickvännen, författaren Camilla Läckberg, och sliter på en crosstrainer. Dagens första pass är snart avklarat. Senare på kvällen är det dags igen. Thaiboxning står på schemat. Två pass om dagen, även på semestern, är ett måste om du vill nå hela vägen fram till MMA-sportens största scen: UFC.

När jag tränar inför en fight blir det 1013 pass i veckan. Då kör jag allt mellan stående fighting, brottning, grappling och fys.

Simon Sköld är MMA-fighter i första hand. Men där bakom trängs många andra titlar: personlig tränare, föreläsare, bloggare, reklamansikte för en spelsajt, några veckor som tävlande i Lets dance i mars och inte minst pojkvän till en av Sveriges mest kända deckarförfattare.

När paret tillbringade vintern i Thailand kunde den allt större skaran fans följa dem på Instagram. Simon tränar thaiboxning. Simon spelar in övningsvideor. Simon sparkar på mitsar.

Det må ha varit en vinter i Thailand, men det var inte samma sak som vila.

Jag har tränat kampsport sen jag var 14 så för mig har träning alltid varit något naturligt. För vissa kanske fem-sex pass i veckan är mycket. För mig är det lite.

* * *

I november gick Simon Sköld sin senaste match, då han slog ut engelsmannen Dan Gibbon i Superior Challenge 11. Den 16 maj går han in i oktagonen igen.
I november gick Simon Sköld sin senaste match, då han slog ut engelsmannen Dan Gibbon i Superior Challenge 11. Den 16 maj går han in i oktagonen igen.

Café träffar Simon Sköld i Stockholm. Han har flugit hem från Thailand för att spela in de reklamfilmer som enligt Expressen ger honom över en miljon kronor. Sant eller inte, han är ett ansikte och en kropp som stigit snabbt i värde.

Hur motiverar du dig att träna så hårt?

 Det gäller att ha ett långsiktigt mål. Jag hade aldrig orkat träna så här mycket om jag inte hade haft det. Sätt upp ett mål: Gillar du att springa? Anmäl dig till ett lopp. Det gör det lättare att motivera sig och ge sig ut i löpspåret.

Simon får träning att låta som det mest självklara i världen, han har den där det är väl bara att göra det-auran. Ett av Simons järn i elden är jobbet som personlig tränare där han dagligen försöker få folk från soffan till träningen.

Jag vill få folk att inse att det ska vara roligt att träna. Många hakar upp sig på att man måste gå till ett gym. Det handlar om att försöka hitta något du tycker är roligt och det behöver inte vara gymmet.

Simon boxar luften framför sig medan fotografen smattrar iväg bild efter bild. Någon semestermage efter Thailand är det inte tal om. Men så tränade han två pass om dagen, drack ingen alkohol och åt efter sina matregler.

Och hur lyder matreglerna?

Laga så mycket mat du kan själv från grunden, då slipper du onödiga tillsatser. Drick rikligt med vatten varje dag, minst två liter. Det är bra för vätskebalansen och det rensar kroppen. Grönsaker kan du äta tills du blir trött på det. Undvik socker och flytande kalorier, läsk och öl, det är de tuffaste för kroppen att klara av.

Det finns ju en grundregel kring kost och träning: ”75 procent mat, 25 procent träning”. Är kosten så viktig för att nå resultat inom träningen?

Ja, om vi pratar viktnedgång och man vill förändra sin kropp är det så. Men jag älskar till exempel godis. Då unnar jag mig det. Men jag äter bara godis en gång i veckan, då kan jag njuta av det utan att få dåligt samvete.

* * *

Simon Sköld har siktet inställt på UFC, den tuffaste grenen inom kampsport. ”Inom ett år ska jag vara där.” Tights, Reebok.
Simon Sköld har siktet inställt på UFC, den tuffaste grenen inom kampsport. ”Inom ett år ska jag vara där.”
Tights, Reebok.

Fördomen om att MMA-fighters ska vara råbarkade slagskämpar som älskar att slå på folk har falnat i och med den sympatiske Alexander Gustafsson, och den tunnas ut än mer när man träffar Simon Sköld. Men när Alexander Gustafsson kallas The Mauler kallas Simon något helt annat.

Förut var mitt nick Anaconda.

Anaconda?

Det är ett speciellt armlås som var det första jag var bra på när jag började med MMA.

Men sen blev det Toyboy?

Det stämmer.

Den självklara följdfrågan: varför?

Det började med att någon skvallertidning skrev om mig som Läckbergs Toyboy och så skrevs det allt mer.

Och då valde du att köra på det?

 Ja, jag tänkte göra någonting kul av det i stället.

Men nu har du alltså bytt igen, till The Gentleman.

 Hela Toyboy-grejen kändes som en kul grej när det kom, men jag ville ändå ha ett namn som jag kände var mitt. Jag ville ha något som passade mig och min personlighet, som The Gentleman.

Just smeknamnen är en del av hela MMA-cirkusen och en viktig sådan i en bransch som lever lika mycket på reklamvärde som på resultat. Simon siktar på att inom ett år ha ett kontrakt och få slåss i UFC mot de allra bästa. Men man tar sig inte dit via kvalmatcher. Nej, UFC ringer helt enkelt upp dig när de anser att du platsar. Och att bara vara bra i oktagonen räcker inte.

 Det gäller att vara en fighter som folk vill se. Självklart måste du hålla en nivå så att du platsar i UFC, men samtidigt betalas din lön av publiken och sponsorerna.

Skaderisken då, hur ser du på den?

Jag är fullt medveten om den, men jag tävlar så sällan att jag kan acceptera oddsen. Förra året gick jag tre matcher och vann alla tidigt. Jag fick totalt fem slag på mig.

Att bara ha fått fem slag på tre matcher får ses som ett rätt hyfsat betyg. Simon har totalt gått tio matcher och vunnit hälften. På senaste tiden har formen pekat spikrakt uppåt. Fightingmässigt och fysiskt har han det som krävs. Timmarna på gymmet, i boxnings­lokalen och på mattan pekar mot samma mål. När det är dags att kliva in i UFC-oktagonen ska allting klaffa.

En match är det ultimata testet. Träningen ser helt annorlunda ut. När Nasa bygger en raket skjuter de inte upp den 15 gånger, utan de bygger och bygger och när det väl är dags ska raketen fan funka.

Vem bestämmer vem du ska möta? Gör du det själv?

Det är jag och min tränare. Man skickar ut förfrågningar till andra team och de gör likadant. Sen kommer man överens om man anser att man ligger på samma nivå med liknande erfarenhet.

Finns det någon taktik kring vilken motståndare du vill fightas mot för att UFC ska få upp ögonen för dig?

Ja, det finns ett sådant resonemang. Jag skulle personligen vilja möta en utländsk fighter, jag tror att det skulle kunna göra avtryck.

Text Henrik Malmberg Foto Matthias Huss

* * *

Läs också!

MMA-stjärnan Simon Sköld: Så tränar du hemma – i 8 övningar

Kan du slå Simon Skölds rekord på maxpasset? Kolla in övningarna

Hemligheten bakom Nabil Bahouis succé – så tränar AIK-stjärnan

11 kändisar som ser exakt ut som två andra kändisar ihop

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:43