Annons

Edward Blom reder ut: Smakar maten bättre om du smaskar?

Om du inte själv är en smaskare finns det säkerligen någon i din omgivning som är det, och motiverar det sociala övergreppet med att ”maten smakar bättre då”. Gastronomen Edward Blom reder ut om det finns fog för det påståendet.

Joel Linde

smakar-maten-battre-om-man-smaskar-edward-blom

Att sitta nära någon som smaskar är för många psykologisk tortyr. Ofta säger vi ingenting om det, och om vi gör det händer det faktiskt att människan i fråga säger att hen smaskar medvetet.

”Det smakar bättre då”, säger de.

Smaskande är tveklöst något som skapar irritation och bråk överallt och även om det finns lite vi kan göra åt det bestämde vi oss åtminstone för att ta reda på svaret till frågan: smakar mat bättre av att smaska?

Café tog hjälp av Edward Blom.

– Man upplever smakerna bättre om man låter mat och dryck rulla runt i munnen, pressar maten mellan tungan och gommens översida samtidigt som man blåser ut genom näsan. Smackande är ett sätt att uppnå detta, men det går att få samma effekt även med stängd mun så smackandet inte hörs – i alla fall inte mer än en aning.

Så man måste alltså inte smaska?

– Nej.

Har du något annat trick för att få maten att smaka bättre?

– Som barn nynnade jag alltid medan jag åt för att det blev godare så. Var naturligtvis enormt enerverande för omgivningen, men genom nynnandet fördes naturligtvis doftämnena upp i nästan på samma sätt som man blåser ut luft när man gurglar runt ett vin vid vinprovning, så det hade faktiskt en funktion.

Smakerna framhävs alltså av smaskandet, men det gör de även om du håller munnen stängd. Värt att tänka på, tycker vi!

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook
Annons

Dela (38)
Tweeta

Annons


Laddar