Snart kan du prata i telefon på flyget i Europa

Man pratar i telefon på flygplan.

Att slå på flygplansläge ombord på planet kan inom kort vara ett minne blott. Snart kan passagerare som flyger inom EU kunna ringa, skriva meddelanden och surfa – 10 000 meter upp i luften.

Karin Wimark | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-08-22 09:25  |  Lästid: 2 minuter

Spänn fast säkerhetsbältet, stuva undan bagaget och sätt mobilen i flygplansläge. Detta är en standardrutin för de flesta flygresenärer. Men snart kommer du som flyger inom Europeiska unionen (EU) kunna ringa telefonsamtal, surfa på mobilen, streama film och spela spel ombord på planet i 5G-hastighet.

Att surfa och ringa telefonsamtal uppe i luften kan snart vara en möjlighet för dig som reser inom EU. Foto: Getty Images

Sedan 2008 har EU-kommissionen reserverat vissa frekvenser för mobilkommunikation på flygplan. Men servicen är ofta långsam och opålitlig. Tidigare i sommar beslutade EU-kommissionen att flygbolag ska kunna erbjuda 5G-teknologi ombord på sina flygplan – detta genom ett speciellt frekvensspektrum för 5G ombord på planet, vilket kommer ge helt nya möjligheter till höghastighets-surf.

”Luftrummet är inte längre en gräns när det gäller de möjligheter som höghastighetsförbindelser med hög kapacitet erbjuder,” säger Thierry Breton, kommissionsledamot med ansvar för den inre marknaden på EU, i ett pressmeddelande från Europakommissionen.

Den nya möjligheten har skapat delade reaktioner – somliga jublar medan andra tycker att det är viktigt med en lugn och tyst flygresa. Foto: Getty Images

Från den 30 juni 2023 har tillverkare möjligheten att utrusta sina flygplan med teknik som gör 5G-surfande ombord på planet möjligt. Sedan är det upp till respektive flygbolag om och när man vill använda sig av möjligheten och hur detta kommer att ske i praktiken.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 09:25