Hoppa till innehåll

De socialistiska kubbreglerna måste utrotas

Joel Linde

Oroväckande många svenskar spelar vårt älskade sommarspel kubb enligt vedervärdigt diskriminerande regler som premierar de svaga och bestraffar de starka. Så kan vi naturligtvis inte ha det. Socialistkubben måste slås ut.

Göran Perssons regering har förmodligen stor skuld i urvattningen av de riktiga kubbreglerna.

Hoppas du hade en trevlig midsommar, hur du än valde att fira eller inte fira den. Hoppas du åt god mat, umgicks med människor du tycker om, blev lite härligt salongsberusad – om du nu gillar sånt – och uppskattade sparvarna och ekorrarna i naturen, kanske i frånvaro av sociala medier. Jag hoppas du fick sova ut och inte blev alldeles för misshandlad av regnet, men allra mest kanske jag ändå hoppas på, att om du spelade kubb, då slapp genomlida alla de ondsint hopplockade regler som gjort det kära gamla gotländska spelet till en illavarslande modell av ett dysfunktionellt och segregerat socialistsamhälle.

Du som spelat kubb vet ungefär hur det går till. Två lag tävlar om att välta motståndarnas kubbar medelst kastpinnar. När alla kubbar är välta ska lagen slutligen välta kungen för vinst. Men någon gång mellan att den första gotlänningen plockade ihop en hög vedkubbar på gården när inlandsisen nätt och jämt hade tinat (källa saknas) och att massproducerade furuexemplar fanns att tillgå på varenda mack mellan Kiruna och Smygehuk färgades också reglerna av det svenska samhällsklimatet.

Tänk efter! Kubb fullkomligt exploderade under 90-talet i Sverige. Mellan 1982 och 2006 hade Sverige totalt tre år av moderat styre – resten stod sossarna för. För att inte tala om de fyrtio åren de styrde oavbrutet dessförinnan.

Socialdemokraterna är som bekant den socialistiska arbetarrörelsens främsta politiska gren. Det är ett parti som genom att beskatta folket i allmänhet och de köpstarka och priviligierade i synnerhet byggt upp folkhemmet och den allmänna välfärden, eftersom att ”alla ska med”.

Det är därför föga förvånande att kubbspelets regler tolkades i nytt ljus under nämnda socialdemokratiska era som sökte upplösa klassamhället och förhindra att de starka blev starkare, samtidigt som de svagaste skulle få den hjälp de behövde. I sak enligt många en fin tanke, men ack så fel det gick. Nu skulle de som tränat hårdast, värmt upp ligamenten grundligast och slutligen kastat sina pinnar bäst tvingas utsättas för nya hinder till den grad att de svagare inte bara fick lite extra stöd, utan dessutom gynnades.

Regler som att kubbar får byggas på torn uppstod, för att förenkla för dem som inte förmådde spela efter grundreglerna. Men där ”alla ska med”-tåget fullkomligt skenar är när det starkaste laget går för seger.

Generationer av sossar har här konstruerat regler som säger att kungen måste kastas omkull genom att kastaren ställer sig med ryggen till, böjer sig ner mellan sina egna ben och kastar pinnen bakochfram. Andra påstår att man måste använda ”fel” arm när man ska kasta mot kungen. Och klarar man inte av att välta kungen på detta vansinniga sätt utan får slut på sina pinnar, vad händer då? Jo, då vinner det andra, sämre laget.

Detta är naturligtvis en fullkomligt vansinnig kvarleva från ett Sverige rödare än blod där styrka (och bra kastarmar) inte ska belönas, utan bestraffas. Det är Jante och dysfunktionell socialism i sin renaste form och så kan vi naturligtvis inte ha det.

Så nu återgår vi alla till de riktiga reglerna så att de bästa får vinna och de sämsta helt enkelt tvingas bli lite bättre – av egen maskin. För ingen kan ju vilja vinna på det här sättet.

via GIPHY

VM i kubb har spelats på Gotland varje år sedan 1995 och här kan du läsa de officiella reglerna. Där står bland annat att kubbar inte byggs i torn eller grupp, samt att kungen ska vältas på precis samma sätt som alla övriga kubbar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.