Sommarens 8 härligaste läskedrycker

Ingefärsdricka med kryddnejlika, sellerisoda och Palomans nya vän – här är guiden till säsongens godaste läskeblask.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2018-07-08 10:08  |  Lästid: 4 minuter

Har ni lemonsoda? Det är en kvinna i beige kjol och matchande överdel som undrar. David Gray och Oliver Uhmeier på Soda nation i Hornstull har ingen sådan att sälja, men tipsar om en italiensk limonata: ”det är surt, gott och fräscht. En kallpressad lemonad”. Det är hon verkligen inte intresserad av. Det ska tydligen vara den vanliga, ”annars får det va”.

– Vissa kan man inte övertyga… det roligaste är personer som alltid vill ha grape tonic. Det är sånt du köper för tre kronor, något som alkisar dricker, säger butikens grundare David Gray, 24.  

Bland väggar helt täckta av flaskor och burkar har David sedan 2016 drivit Europas enda konnässör-etablissemang för kvalitetsläsk. Ingen vanlig läsk och ingen lemonsoda, till kvinnans stora förvåning, så långt sockersöta ögon når. Café tog sig ner till dessa läskeblaskproffs för att få tips om vilka som är sommarens hetaste läskedrycker. 

Vilken läsk säljer bäst?

– Det är Leninade (mer om den längre ner i artikeln). Men när vi hade Semmelsoda slog vi säljrekord klockan tre på dagen och fick skicka efter fler flaskor med expressbud över helgen. Det var helt galet. Men den var en pain in the ass att göra, säger David Gray. 

Varför?

– De som tillverkade den envisades med att vi skulle ha en belgare som gjorde smaken men han hade aldrig ätit en semla. Vi fick skicka smaker fram och tillbaka hur länge som helst. 

Vilken är den mest udda läsk ni tagit in? 

– Egg nog, pepparkakshus, polka, red hot som smakar Big red-tugummi, choklad-hallon, bacon, bacon-chokladtryffel. Det är så många.

Sommarens 8 hetaste läskedrycker

… enligt David Gray och Oliver Uhmeier på Soda nation.

Dr. Browns original cel-ray

PRIMÖRBRYGD. ”Selleriläsk från New York, den första läsken som produceras i de nordligare staterna och den första kosher-certifierade läsken. Det är som en pommac med selleritoner, en klassiker som finns på alla kosher-delis i New York. De var faktiskt de första som började göra cream soda kommersiellt.”

Drick till… en bolognese eller klassisk svensk mat som Janssons frestelse.

Waialua pineapple 

STRANDSODA. ”Superfräsch läsk som görs på en av världens dyraste rörsocker, Maui cane sugar, med betydligt bättre glykemiskt index än vanligt socker. Har en fjäderlätt och rund sötma.”

Drick till… poké bowl eller asiatisk mat, tex mex eller hawaiipizza.

Roger that

POPPIG CHERRY. ”Körsbärscola från gänget bakom fyndigheter som Trump tonic – Make America grape again och Leninade – A taste worth standing in line for. Som flytande marmelad, fast kolsyrad. En läsk som balanserar ut körsbärets medicinaktiga smak med granatäpple.” 

Drick till… georgisk mat och annat från ”körsbäsrsländerna” Polen, Kroatien, Italien. Tips: ät den till Roquefortost.

Leninade

CRÈME DE LA KREML. ”Egentligen inte så intressant – den smakar som Fanta exotic – men folk är som galna i den. Säljer slut på en gång, den säljer dubbelt så mycket som den näst bäst säljande läsken vi har. Har en fruktighet som faller alla i smaken och vad den saknar i smak väger den upp i roliga fyndigheter.”

Drick till… piroger eller mexikansk mat.

Three cents pink grapefruit soda

PALOMAPOLAREN. ”Superfin, mikrobrygd läsk från Grekland med smak av grapefrukt (perfekt till sommarens Paloma!). Hög kolsyra som fixar stinget utan att bli för bitter. Den är perfekt! Det godaste jag druckit!”

Drick till…  tequila. I en Paloma. 

Swamp Pop Filé Root Beer

MASTIGT MÅSTE. ”Food truck-kedja från Louisiana som slagit sig in på läsk och tillverkar den med områdets bästa rörsocker och samma kryddor som i till exempel maträtten gumbo. De gör flera typiska sydstatssmaker i läskform som kolaknäck och fikon. Det här är en välavvägd root beer, smakar som en riktigt bra cola med root beer-toner, en riktigt bra mix. ”

Drick till… glass och rom i en root beer float. 

Jarritos mexican cola

COKEDÖDAREN. ”Klassiker. Den enda cola du egentligen behöver.” 

Drick till… tacos, burritos eller peruansk mat. Mat med mycket surt i. Tips: marinera kött eller något i den tillsammans med koriander. 

Dangerous ginger beer

REGGAEDRICKA. ”Jamaicansk ingefärsläsk med kryddnejlika i, det känner man tydligt. PRECIS så här ska en ginger beer smaka, verkligen en av de bättre jag någonsin druckit. Till skillnad från en ginger ale som sticker i näsan känns ingefärssmaken i en ginger beer i halsen.” 

Drick till… karibisk mat eller en whisky cheddar-ost. 

Lycka till bland läskeblasken!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-07-09 09:13