Annons

Soran Ismail exklusivt om sitt mörka år: ”Människan är inte gjord för tvåsamhet”

Succéturnén följdes av tystnad och ingen fick veta varför. Exklusivt för Café berättar Soran Ismail nu om sitt mörka år. Emil Persson följde stjärn­komikern i fyra månader – från fotbollsläktaren i Liverpool till omstarten på Norra Brunn.

Emil Persson
Foto Andreas Kock
Soran Ismail exklusivt om sitt mörka år: ”Människan är inte gjord för tvåsamhet”

Soran_cafe_151203-137864

Soran Ismail fotograferad av Andreas Kock för Café. Styling Julia Stridh.

Spel-Olsson avtecknar sig framför en röd vägg av Liver­pooltröjor. Han slamrar med galgarna i den gigantiska supporterbutiken och fastnar till slut för tröja 23, med Emre Can på ryggen, spelaren med ligans mest confiterade frisyr.

Annons

Man skulle kunna säga att Spel-Olsson är ett slags smeknamnskentaur, ett ord bestående av två olika arter. ”Spel” kommer från det faktum att Spel-Olsson hänger i spelbutiken 69:an på Södermalm, ”Olsson” från det faktum att Spel-Olsson har vissa likheter med West Bromwich-proffset Jonas Olsson: långsmalt ansikte, långt brunt hår (som visserligen klippts ner nu) och solid näsa.

– Soran har guidat mig i stan två gånger på två dagar, säger han. Vi har hamnat i Liverpoolbutiken båda gångerna.

Bredvid Spel-Olsson står mycket riktigt Soran Ismail. Han plockar på sig två Liverpooltröjor att lägga till de fem han redan äger, en med Mamadou Sakhos namn på ryggen, men dras egentligen till en helt annan hylla: den med nallebjörnarna.

Det är rätt att säga att Soran nu idkar handpåläggning av Liverpoolnallar. Han stryker med- och mothårs, klämmer, skakar, luktar, allt för att finna rätt nivåer av pälsflimmer och baktyngd. Om någon ska indoktrineras med gosedjur är det viktigt att gosedjuret scoutas noggrant.

– Jag ska nog köpa en sådan här till min dotter, säger Soran och pekar på en nalle med LFC-collegejacka. Hon är 14 månader, så jag kan inte hjärntvätta henne än, men jag tror den här har lång livslängd.

– Tänk om hon blir ett Unitedfan? säger Spel-Olsson.

– Nädå, hennes mamma skiter i fotboll. Jag kommer bara säga ”Liverpool” och samtidigt mata in en sked med socker tills hon fattar.

Precis när Soran närmar sig ett beslut gör han misstaget att vända upp och ner på nallen och studera broderingen på rumpan.

– ”Istanbul 2005” läser han.

Det är en referens till Champions League-­finalen på Atatürkstadion 2005 – av många ansedd som den bästa fotbollsmatchen i modern tid – då Liverpool hämtade upp ett 3–0-underläge och besegrade Milan på straffsparkar.

– Fan, den här kan jag inte köpa, säger Soran. Det är ändå Turkiet, liksom. Ett konstant folkmord på kurder.

soran3

Soran Ismail, plåtad för Café i Stockholm, november 2015. Jacka, H&M. Skjorta, Velour.

Februari, drygt tre månader senare. Soran sitter vid ett uppdukat bord inne i köket på klubben Norra Brunn i Stockholm. Pepparrot rivs i grova drag ett par meter bort och svetslågorna flammar runt den kock som satts på crème caramel-­tjänst.

Det är torsdag och Soran är mest här för att testa nytt material inför turnén En skam för Sverige 2, som går upp i höst. Under större delen av 2015 tog han ett break från standupscenen, men har precis börjat trappa upp igen.

Han gör entré till Bruce Springsteens Badlands inför en fullsatt lokal.

– Under halva 2013 och hela 2014 var jag på turné med Magnus Betner, inleder han. Den hette En skam för Sverige. Och efter det blev jag deprimerad.

Spridda skrattskurar i lokalen.

– Det är alltså inte kopplat till Magnus utan bara ren fakta.

En kvinna garvar på det här larmiga sättet som antyder överkonsumtion av husets vin och möjligen att hon borde komma ut mer.

– Så jag körde inte standup på åtta-nio månader, fortsätter Soran. Det överlägset längsta uppehåll jag haft. I höstas började jag om i en källarlokal på Söder, men hann inte ens komma till första skämtet innan en kvinna reste sig upp och skrek: ”Det där är inte okej!” Hon fortsatte skrika, sedan började hon gråta och sedan sprang hon ut ur lokalen. Så… det är kul att vara igång igen.

Han tar en klunk mineralvatten och låter fnissen ebba ut.

– Jag fattar att folk nu kanske tänker: ”Vad sa du för hemskt som fick henne att reagera så?” Men det är inte relevant. Hon gjorde fel. Så får man inte bete sig, även om man känner den känslan. Det har hänt något de senaste fem–tio åren: folks känslor har blivit viktigare och viktigare för dem. Och om ni blir kränkta av mig i kväll vill jag säga: det gör inget. Det är bara en känsla. Ni är vuxna – hantera den. Folk blir så upprörda: ”Jag är kränkt!” Ja? Och sedan kommer du inte att vara det. Det är så det funkar. Man hör aldrig: ”Jag gick på standup igår och så blev jag kränkt och nu har jag diabetes.” Det är inget som händer!

Den kognitiva inledningen bryter av mot de komikeruppvärmare som bland annat skämtat om McDonald’s och selfiepinnar. Soran känner sakta in publiken.

– Alla har minst en känsla de inte kan hantera. Det gäller relationer också. Två människor träffas och den ena personen kommer med en stor, tung säck med sina problem och ger till den andra personen: ”Så! Nu är det våra problem.” Fuck you! Det är dina problem! Det är okej att du har dem, jag älskar dig ändå, men du får hantera dina problem själv. ”Ska du gå ut i kväll igen?” Kväv den tanken! Behåll den inom dig! Eller som när folk beklagar sig: ”Hon var otrogen mot mig!” Ja? Gör slut då! Det är okej. Sånt händer. ”Du har ingen rätt att kränka mig.” Jo! Jag har rätt att kränka dig. Du har ingen rätt att förbjuda mig att kränka dig. Det är du som blandat ihop rättigheterna!

Soran_cafe_151203-137962

Café följer med när Soran testar nytt material inför turnén En skam för Sverige 2 på Norra Brunn. ”Under halva 2013 och hela 2014 var jag på turné med Magnus Betnér. Efter det blev jag deprimerad”, lnleder han. Skjorta, H&M.

1 2 3 4

Annons

Dela (258)
Tweeta

Annons


Laddar