Hoppa till innehåll

Stark mat ökar chansen att leva längre – enligt studie på halv miljon människor

Olle Arnell

Studien menar att människor som äter stark mat flera gånger i veckan har 14% chans att leva längre än någon som äter stark mat högst någon gång i veckan.

stark-mat-lever-langre

Älskar du stark mat? Gärna så stark att dina vänner inte klarar av att äta det, medan du bara njuter av den där brännande känslan i hals och mage? Grattis, enligt en studie på Harvard finns ett samband mellan att äta stark mat och att leva längre.

Slutsatsen har dragits utifrån en kinesisk undersökning på inte mindre än 485 000 (!) människor vars matvanor följdes i hela 7 år. Deltagarna undersöktes och fick frågor kring matvanor, dieter och livsstil (studien pågick så pass länge att över 20 000 människor i undersökningen dog under tiden).

Resultatet av studien är att det finns ett samband mellan att ju mer kryddstark mat du äter, desto längre tenderar du att leva. Mat kryddad med till exempel chili och att äta det regelbundet ger minskad risk att drabbas av cancer och hjärtsjukdomar, vilket bland andra New York Times rapporterar om. Risken att dö minskar med 14%.

I resultatet från Harvard-studien vägde man även in faktorer som ålder, rökare/ickerökare och ärftliga sjukdomar.

En vanligt förekommande ingrediens i stark mat, capsaicin, förekommer bland annat i chili och har positiva effekter på hälsan. Koncentrationen av capsaicin mäts i scoville-grader och är skalan när man mäter hur stark till exempel en sås är.

Bättre än att avstå alkohol?

Undersökningen visade också att sambandet mellan att äta stark mat och leva längre är starkare än sambandet mellan att avstå från alkohol och att leva längre.

stark-mat-nyttigt

Dra nu inte slutsatsen att den bästa medicinen för ett långt liv är att dricka en shotsbricka ren sprit kryddad med chili flera gånger i veckan, utan se det mer som att stark mat tenderar att ha en renande effekt på kroppen och att du i lugn och ro kan fortsätta att äta din mat med en tesked tabasco on top.

Gilla oss gärna på Facebook – för ett starkare flöde!

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/tidningencafe/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”false” share=”false” width=”320″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.