Hoppa till innehåll

Så många koppar kaffe om dagen får dig att leva längre

Helena Sjögren

Kaffets hälsoeffekter är omdiskuterade, och nu menar en färsk studie från European Society of Cardiology att de hittat svaret på hur många koppar kaffe per dag du ska dricka – för hälsans skull.

Observationsstudien från European Society of Cardiology omfattade nästan 20 000 deltagare där forskarna undersökte om det finns något samband mellan hög kaffekonsumtion och dödlighet.

När studien inleddes i slutet på 1990-talet var medelåldern bland deltagarna 37,7 år. De medverkande fick då svara på frågor rörande mat- och dryckesvanor, hälsotillstånd och levnadsförhållande.

Efter ungefär tio år gjordes en uppföljning med deltagarna (alla utom de 337 som hade dött under tiden som gått).

Forskarna kunde då se att risken för att dö var 64 procent lägre för den som drack minst fyra koppar kaffe per dag, jämfört med den som aldrig eller nästan aldrig drack kaffe. För den som dagligen drack två koppar kaffe minskade risken att dö med 22 procent, enligt studien.

Forskarna kunde också se att det fanns ett samband mellan kaffekonsumtion och ålder. Den som var minst 45 år gammal och drack två koppar kaffe om dagen hade 30 procent mindre risk att dö under testperioden. Bland de yngre deltagarna var sambandet inte lika tydligt, enligt studien.

– Detta kan tyda på att kaffe har en starkare skyddande effekt bland äldre, säger Adela Navarro, kardiolog vid Hospital de Navarra i Pamplona i Spanien, i ett pressmeddelande.

Forskarnas rekommendation utifrån sitt resultat blir därför följande:

– Vår undersökning tyder på att fyra koppar kaffe per dag kan vara en del av en hälsosam kost hos friska människor, säger Adela Navarro.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.