Hoppa till innehåll

Bästa tipsen för dig som vill skapa en egen vinsamling

Andreas Grube

Andreas Grube ger de smartaste nybörjarknepen till att bli vinsamlare utan varken dyra investeringar eller specialkunskaper.

Svindyra vinkällare, perfekt luftfuktighet och specialbyggda ställ ett måste? Nej, det går alldeles utmärkt att bli  vinsamlare utan varken dyra investeringar eller specialkunskaper. Här är mina tips till dig som intresserar dig för vin och som vill starta upp en egen liten samling.

1. Stil och smak

Kanske banalt, men faktiskt sjukt viktigt. Varför köpa och spara bordeaux om du inte ens gillar stilen? Prova så mycket olika vin du kan och identifiera vad du gillar och inte. Och utgå ifrån det.

2. Köp kvantitet

En klassisk samlargrej är att man i möjligaste mån ska köpa ett gäng flaskor av samma vin, gärna en hel låda så att du kan öppna en pava med jämna mellanrum för att bedöma utveckling och mognadsgrad, samtidigt som du har några buteljer kvar i källaren. Även om du inte har råd eller plats för sex pavor åt gången, försöka att åtminstone köpa två eller tre av samma sort.

3. Fixa förvaring

Vinflaskor får inte stå för ljust, och direkt solljus kan till och med skada vinet. Lägg flaskorna i en mörk garderob, i en skyddad hylla, under soffan eller i ett dunkelt hörn.

4. Kvalitetssäkra

Viner med klassisk naturkork mår bäst av att förvaras liggande eftersom det håller korken fuktig och förhindrar att den torkar och börjar släppa in syre.

5. Tänk på temperaturen

Vin mår egentligen bäst av att förvaras svalt, gärna runt cirka 12-13 grader. Har du inte den möjligheten hemma är det viktigt att flaskorna förvaras någonstans där temperaturen åtminstone är ganska jämn, vin mår inte bra av för stora temperaturskillnader. Att ha vinflaskor ovanpå spisen är ett big no-no, det sabbar alla möjligheter till lång levnad.

6. Fuktig förvaring

Optimal luftfuktighet för att förvara vin är runt 70 procent. I Sverige brukar luftfuktigheten inomhus ligga på runt 60 procent, vilket alltså är klart hyfsat för i alla fall en viss tids lagring. Återigen: undvik direkt solljus eller värme.

7. Spåra samlingen

Det finns massor av sajter där ute som hjälper dig att dels hålla koll på vad du själv har på lager, men också information om årgångar och när vinerna bör drickas. En av mina favoriter är CellarTracker, där du både kan inventera din egen samling och ta del av andra samlares tips och tricks.

8. Investera i intresset

Om du börjar känna att ”det här är ju kul, det här vill jag göra mer av”: investera i en vettig vinkyl, eller satsa på att hyra någon form av lagringsfack. Det finns allt ifrån svindyra vinkällarklubbar runt om i landet till billiga och bra förvaringsmöjligheter på exempelvis Pelican Selfstorage.

9. Glöm inte att dricka

Visst, vin kan vara en bättre investering än guld, men vin ska framför allt drickas och njutas av. Låt inte flaskorna stå och samla damm på en hylla i evigheter för att så småningom ge lite avkastning. Gillar du en årgång eller sort extra mycket, drick det! Och tacka dig själv för att du följde rådet om att köpa flera flaskor per sort!

Missa inte! Tricket du måste lära dig när du ska servera vin >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.