Stilride är nästa svenska startup som vill revolutionera elmotorcykeln

Stilride elmotorcykel

Stilride laddar upp för stordåd.

Joel Ågren | Foto: Stilride  |  Publicerad 2022-03-24 14:37  |  Lästid: < 1 minuter

Den rör på sig på den svenska elmotorcykelmarknaden. Heta mc-start ups som Stark och Rgnt och haussade tvåhjulingsbolag Vässla och Cake har på kort tid tagit in stora summor kapital och växlat upp på nya marknader.

Nästa företag med ambitionen att revolutionera fordonsindustrin stavas Stilride – ett svenskt innovationsbolag som använder sig av en slags industriell origami för att bygga ”den mest attraktiva och hållbara elektriska scootern i världen”. Den patenterade origami-liknande tillverkningsprocessen gör det möjligt att, med hjälp av en speciellt framtagen programvara, böja och vika olika konstruktioner från platt stålplåt med hjälp av industriell robotik och avancerad laserskärning.

Resultatet blir en hållbar och hållfast konstruktion som kräver avsevärt mindre råvara att tillverka och som väger en bråkdel av en traditionell elmotorcykel. Idén till Stilride föddes redan för 20 år sedan när medgrundaren och industridesignern Tue Beijer designade sin första motorcykel.

Sedan dess har Beijer arbetar för allt ifrån BMW till Husqvarna, designat en egen sportbil och hunnit arbeta för Giotto Bizzarrini, som bland annat ligger bakom Ferrari 250 GTO och Lamborghinis V12-motor. Serie­tillverkningen av Stilrides första modell, SUS1 (Sports Utility Scooter), är planerad under året.

En elscooter i rostfritt stål med en toppfart på över 100 km/h och en räckvidd på 120 km vid genomsnittlig citykörning. De relativt stora 13-tumshjulen ger en bättre komfort än traditionella scootrar och fjädring från Öhlins och bromsar från ISR banar vägen för en futuristisk premiumåktur – och ett kännbart hål i plånboken.

Något pris är ännu inte kommunicerat men räkna med minst 100 000 kr per motorcykel.    

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-03-24 14:37