Stiltoppad lista! Sveriges bäst klädda män de senaste tolv åren

cafevik  |  Publicerad 2014-09-24 14:30  |  Lästid: 4 minuter
sveriges-best-kladda-man-sen-start

Ikväll avslöjar vi för hela Sverige vem som får Cafés Stora Modepris 2014 – vem som är årets bäst klädda man. Det är tolfte gången det sker så det är en exklusiv skara att sälla sig till. För att peppa ordentligt inför festen dök vi ner i arkiven och grävde fram samtliga tidigare vinnare. Från 2003-2013, här får du hela listan, med juryns utlåtande och vad vinnarna själva sa om sin stil.

* * *

2013: Kim Cesarion mixar streetwear med kostym

2013-kim-start

“Hans magnetiska mix mellan klassiska kostymer och modern streetwear gör honom till landets klarast lysande modestjärna just nu.”

– Att klä sig nice har varit ett stort intresse för mig så länge jag kan minnas. Jag använder gärna svenska märken, men inte från topp till tå. Det är blandningen som skapar en stark look.

Foto: Andreas Kock

2012: Felix Herngren bär upp allt

2012-felixherngren1

"Han är inte bara Sveriges roligaste man, utan också den mest stilsäkra. Felix Herngren bär upp såväl dyra designerkavajer som klassiska brittiska jaktoutfits."

– Mina stilförebilder är extremt välklädda män som Tom Ford, som alltid är sjukt basic men oklanderlig i passform. Och totalflummiga killar som kan kombinera en kjol i ansiktet med regnrock.

Foto: Eric Josjö

2011: Per Lärnström rör sig mellan stilarna

2011-Per-Larnstrom

"Dressad till tänderna i smoking ena stunden, coolt casual med skinnjacka och jeans den andra."

– Tyvärr kan jag  inte klä mig i tredelad kostym med väst, då känner jag mig lite utklädd. Det är synd. Jag skulle också vilja kunna klä mig som en Östermalmsgubbe i tweed.

Foto: Tobias Lundkvist

2010: Joel Kinnaman håller det enkelt

2010-Joel-Kinnaman

"Efter Snabba Cash siktar Joel Kinnaman på att erövra Hollywood. Stilmässigt är han redan en vinnare."

– Jag prövar mig fram med olika saker, men jag har kompisar som är mycket mer ”fashion" än vad jag är. Slicka snubbar på Söder. Själv försöker jag hålla det enkelt.

Foto: Calle Stoltz

2009: Howlin' Pelle Almqvist – ”Tar på kläder och går ner i rockgruvan”

2009-howlin-pelle_almqvist

"Med skärpa och konsekvens har The Hives frontfigur förvandlat den oklanderliga kostymen, slipsen och skjortan till en självklar scenuniform för ett av världens bästa rockband."

– Man kan slippa tänka på kläder under turnéerna. Vi tar bara på oss dem och går ner i rockgruvan och bryter lite rock.

Foto: Calle Stoltz

2008: Andreas Kleerup – ”Folk ser att jag har en naturlig stil”

2008-andreas-kleerup

"Han vänder upp och ner på begreppet välklädd med sin färgstarka rockstjärna-möter-klubbkille-look."

– Det är väl så det ska vara? Det är klart att folk ser att jag har en naturlig stil. Bär jag en Iron Maiden-tischa så är det för att jag lyssnar på dem.  Jag går på Jay-Z-konserter i samma kläder utan att försöka leka wigger.

Foto: Calle Stolz

2007: Jens Lapidus ser rätt ut i rättssalen

2007-Jens-Lapidus

"Som jurist bär han kostym varje dag, men där så många unga män före honom fallit in i en lillgammalt gubbig look ser Lapidus alltid modern ut."

– För många människor är besöket i rättssalen det viktigaste ögonblicket i deras liv. Då ska man som jurist vara välklädd, men absolut inte festklädd.

Foto: Calle Stoltz

2006: Andres Lokko – ”Jag är en varumärkesslav”

andres-lokko-bast-kladda-man

"Ingen mixar amerikanskt preppymode och en brittisk modslook med mer pondus än journalisten, författaren och killingmannen Andres Lokko."

– Jag är varumärkesslav, men en oerhört petig sådan. Det är ju ytterst få märken och designers som jag ens kan överväga att klä mig i.

Foto: Henrik Halvarsson

2005: Henrik Lundqvist bär alltid kostym innan match

2005-Henrik-Lundqvist

"Där äldre hockeystjärnor ränner runt i svettige träningsoveraller och högt uppdragna jeans har Lundqvist gjort det till en poäng att alltid vara välklädd både privat och inför match, med skarpa kostymer, designerjeans och en omvittnat välskött frisyr."

– För mig är en match en högtidsstund, då ser jag kostym som en självklarhet. Visserligen sitter jag där i den chartrade bussen och inte en jävel ser mig. Men det känns match, det känns rätt.

Foto: Eric Broms

2004: Gustaf Norén – ”Vi är födda att vara stjärnor, därför måste jag vara cool”

2004-Gustaf-Noren

"Han har Liam Gallaghers stjärnglans, Morrisseys fantastiska frispråkighet och Paul Wellers osvikliga intresse för stil och tidlöst mode. Mando Diaos sångare Gustaf Norén är ett koncentrat av britpopens mest förtrollande sidor"

– Vi är födda att bli stjärnor. Och därför måste jag vara cool. Så har det varit hela mitt liv. När vi började i högstadiet hade jag en av morsans kavajer, och snusnäsdukar över knät och pannan.

Foto: Jimmy Backius

2003: Amir Chandin satsar på maffialooken

2003-amir-chandin

"Amir Chandin har den avundsvärda egenskapen att se bra ut i allt. En skalpellskarp svid sitter lika självklart på som ett enkelt vitt linne och baggy jeans. Amir låter sig inspireras av eleganta maffiaskurkar från filmduken men snor inga stilar rakt av."

– Man måste våga ta ut svängarna. Att ändra klädstil är det minsta man kan göra för att ha lite kul. Man kanske aldrig blir miljonär, man kanske aldrig får köra Ferrari eller åka till USA. Men man kan i alla fall testa lite nya kläder.

Foto: Jesper Brandt

Sammanställt av Jonatan Loxdal

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-26 12:37