Hoppa till innehåll

Stjärnkocken Björn Frantzén lanserar maxat Côtes-du-Rhône-vin

Lyxigt rödtjut med attraktiv prislapp, från Sveriges mest aktuelle stjärnkock.

Björn Frantzén syns överallt just nu: som kampanjansikte för Etons nya skjortsatsning, som ginmakare i samarbete med Hernö Gin, och nu senast – med ambitiösa vinprojektet Frantzén & Cauble. Debutvinet, ett kompromisslöst Côtes-du-Rhône-vin med attraktiv prislapp, är startskottet för ett större samarbete mellan Michelinkocken och ansedda Master Sommelier Ian Cauble. Ambitionen är, föga förvånande, skyhöga: att lansera ett globalt vinhus, med Sverige som första marknad. 

– Frantzén & Cauble Côtes-du-Rhône är den första lanseringen och markerar även starten av Björn Frantzén Global Wine Team där jag och Ian, tillsammans med våra partners, har som ambition att skapa ett internationellt vinhus. Förutom att jag är otroligt nöjd med slutresultatet så ska det bli roligt att bjuda mina gäster och vänner på detta vin, säger Björn Frantzén.  

Vinet består till 90 procent av Grenache-druvor, vilket ger en rik men elegant smak av hallon, körsbär och vilda örter. De resterande 10 procenten består av Cinsault- och Syrahdruvor som tillför toner av mörka frukter och vilda blommor.

– Tillsammans har jag, Björn och hans ledande sommelier testat över 100 olika kombinationer – allt för att få till bästa tänkbara balans och smakprofil. Vi börjar med ett Côtes-du-Rhône eftersom det är en personlig favorit oss sinsemellan, det passar dessutom riktigt bra till mat som vi gillar att njuta av regelbundet. Vinet är en hyllning till Rhônedalen, dess traditioner och framställningsprocessen, säger Ian Cauble.

Druvorna till Frantzén & Cauble kommer från gamla vinstockar i den anrika och högt ansedda Södra Rhonedalen. Odling och skörd görs tillsammans med en noga utvald småskalig producent i området, där Björn Frantzén Global Wine Team har exklusivitet på skörden. När druvorna nått en perfekt mognad skördas de, för att sedan jäsa i rätt temperatur för att få ut så mycket smak som möjligt. Därefter pressas de varsamt innan de tappas på fat för att vila i 15 månader, innan de slutligen buteljeras.

Frantzén & Cauble finns tillgängligt som beställningsvara via Systembolaget. Pris 179 kr. Artikelnr: 75802.

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.