Hoppa till innehåll

Stjärnkockens bästa tips: 10 knep som gör dig snabbare i köket

cafevik

Nu är det dags för Bocuse d’Or – i Stockholm! Sveriges representant Tommy Myllymäki siktar på att förbättra sin andraplats från 2011. Här delar han med sig av sina tio bästa tips på hur du kan bli bättre och framförallt snabbare i köket. * * * 1. Läs receptet i förväg – Jobba metodiskt och … Continued

Nu är det dags för Bocuse d’Or – i Stockholm! Sveriges representant Tommy Myllymäki siktar på att förbättra sin andraplats från 2011. Här delar han med sig av sina tio bästa tips på hur du kan bli bättre och framförallt snabbare i köket.

* * *

1. Läs receptet i förväg

– Jobba metodiskt och börja med att kolla på receptet. Läs av vilka moment det är och hur lång tid de tar att göra. Ska du till exempel ha ris till middagen så är det smartast att börja med det.

2. Tänk logiskt

– Allt som ska kokas under en längre tid ska du förstås slå på direkt. Sedan kan du hacka och göra annat medan det puttrar. Oftast står det ”fräs lök och morötter” till botten av en gryta, men det kan vara bättre att koka köttet först och steka det andra vid sidan av.

3. Förbered dig

– För att bli så snabb som möjligt handlar det om noggranna förberedelser. Väga och mät upp allt du kommer använda så slipper du göra det när du lagar. Vi som tävlar har numrerade brickor där allt ligger i den ordning det ska användas. Ska vi skära fisk ligger fiskkniven, plasthandskar och skärbräda redan där.

4. Ha ordning i köket

– En självklarhet förstås, men ha allt du behöver nära till hands. Ha alla stekspadar vid spisen där du faktiskt behöver dem. Skedar, salt, peppar och vinäger – allt ska vara en armslängd bort.

5. Tajma

– Tänk på tiden. Tar en råvara en timme att koka och en annan en halvtimme så måste du tajma noga så det blir klart samtidigt.

6. Stressa inte

– Arbeta lugnt och sansat så går det som snabbast, utan att bli fel. Det brukar sällan löna sig att fuska eller hoppa över något steg.

7. Fokusera

– För att göra saker snabbare handlar det om att fokusera på just det du ska göra för tillfället. En som springer hundra meter kan ju inte fokusera på att springa en mil – han ska fokusera på hundra meter så snabbt han kan. Så är det med mat också. Fokusera på varje steg och försök göra dem så bra och snabbt det går, så blir slutresultatet också som bäst.

8. Träna

– Du måste öva, öva och öva för att blir bättre och snabbare. Klocka dig själv och försök slå dina gamla tider, utan att tappa noggrannhet!

9. Gilla läget

– En gryta går ju inte snabbare att göra än vad som krävs i tid för att den ska bli färdig. Vissa saker kan man inte stressa. Det är en av mina största svagheter som kock, att jag blir så rastlös. Har jag en idé vill jag se slutresultatet direkt.

10. Snabba råvaror

– Fisk och skaldjur lagar man mycket snabbare än kött, så det är ett bra val om man har bråttom. Men även kött eller morötter går ju snabbare att laga om du har tunna skivor eller små bitar istället.

David André

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.