Hoppa till innehåll

Stockholm har tydligen landets bästa kebab – enligt Sveriges största kebabundersökning

Kebab med bröd och ett kebabspett

Nej, det är faktiskt inte första april.

Kebab, Sveriges inofficiella nationalsnabbmatsrätt, är ständigt en omdebatterad fråga. Ska det vara gyros eller nötköttskebab? Blandad sås eller svag (eller gud förbjude: vitlöksås)? Riktigt pizzabröd eller fulvariant med pita? Rulle eller med bröd? Kebabtallrik, nä? Ska man förbanna pizzerior som inte orkar klippa av toppen av feferonin? Och så vidare, och så vidare.

Men den största – och eviga – diskussionen handlar om huruvida så kallad lantiskebab övertrumfar huvudstadens bidrag till kebabscenen (svaret är ur undertecknads subjektiva lantisögon ett solklart ja). För ett par år sen skrev Cafés tidigare krönikör Nisse Hallberg ett debattinlägg-ish i ämnet där han klargjorde att Stockholm har Sveriges sämsta kebab.

Men Nisse Hallberg, Mustiga Mauri som utsåg pizzeria Alcamo i Jönköping till Sveriges bästa kebab och miljontals svenskar verkar ha fått allt om bakfoten, i alla fall enligt en ny kebabundersökning.

LÄS OCKSÅ: Jonas Crambys guide till Stockholms bästa kebabställen

Foto: Getty

Inför Kebabens dag 11 september släpper matproducenten Schysst käk, som själva bland annat gör kebab som säljs i butiker, sin undersökning som också är Sveriges största inom kebabområdet. Totalt svarade 2 013 personer där Stockholm alltså koras till staden med bäst kebab i landet. Här är hela listan.

Här är städerna som Sveriges godaste kebab, enligt Sveriges största kebabundersökning:

1. Stockholm
2. Malmö
3. Göteborg
4. Jönköping
5. Uppsala
6. Västerås
7. Helsingborg
8. Gävle
9. Linköping
10. Norrköping

Stockholm som kebabstad har förvisso skärpt till sig de senaste åren med nya, och bra, kebabställen som Le Kebab, Berliner kebab och M.O.A.S. Men Sveriges bästa kebabstad? Jaha, jo tydligen.

I övrigt är det noterbart att svenskarna sätter kebabtallrik högst på kebabrättspiedestalen framför kebab med bröd och att vitlökssås är det populäraste såsvalet framför blandad sås (stark plus svag sås). Vidare anser mer än hälften av de svarande att kebab passar att äta vilken dag som helst, och det har dom ju helt rätt i. Kebab med bröd är vanligare i storstäder och ute i landet dominerar kebabtallriken.

Vad du väljer att göra med den här informationen är upp till dig. Men glöm för all del inte att det är i just din hemstad den bästa kebaben görs, eller hur?

Demografisk kebabkäksinfo för den som vill fördjupa sig ytterligare i ämnet. Foto: Schysst käk

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Getty:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.