Stor guide: Så öppnar du vinflaskan utan vinöppnare

Fem busenkla knep för att öppna vinaren med (nåja) MacGyver-metoder.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-10-07 15:17  |  Lästid: 2 minuter

Det är som prismedveten vinkonsument lätt att bli förblindad av innehållet på Systembolaget och helt glömma att även en 89-kronorsflaska kan komma buteljerad med en riktig kork. Sitter du då utan korkskruv så sitter du också, i allt väsentligt, på pottkanten. Invändningen om att varje vuxen människa borde äga en vinöppnare kan vi lämna därhän för den här gången.

Det kan nämligen hända den bästa. Men vet du vad, du behöver inte oroa dig eftersom vi har fem smarta, enkla och effektiva life hacks för att öppna en flaska vin utan någon korkskruv – korka upp!

Hammaren och spiken

Ta fram verktygslådan. (Ja, du äger en verktygslåda men inte en korkskruv av någon anledning.) Fiska upp en hammare och några tunna spikar. Det du gör är att försiktigt spika ner dem i korken, spika ner en bra bit, sedan vänder du på hammaren och använder dess baksida, alltså klon, för att dra upp korken en aning. När den har lossnat tillräckligt kan du använda handen för att enkelt dra upp korken.

Skotricket

Den här har nog ingen har missat efter att ha sett X antal Snapchat-filmer och Instastories där någon på en efterfest med nöd och näppe försöker öppna flaskan med en sko. Gör så här istället. Ta fram en sko, gärna med lite klack, och placera flaskans botten vid hälen av skon. Håll flaskan rakt utåt och banka sedan hela sulan mot väggen. Efter några rejäla bankningar är korken på väg ut, då kan du använda handen för att dra ut den, så du slipper vaska vin på golvet. Lätt som en plätt.

Galgen

Den här är fantastisk fiffig. På vissa galgar kan du skruva loss själva kroken som galgen hänger på. Gör det, och sedan trycker du ner den delen som ser ut som en skruv i korken och korkar upp vinet!

Lek med elden

Här tar du bara fram en tändare av något slag och eldar mot flaskans hals. Värme gör att luften expanderar, och efter ungefär en minut så poppar korken som en champagnekork. Alltså verkligen flyger, så var beredda på fyrverkerier och akta ögon och andra ömtåligheter.

Skruven

Ta fram verktygslådan igen. Ta en lång smal skruv och skruva ner den i korken, var försiktig så att den inte kommer för långt ner. Det är inte gott med kork i vinet, tro mig. Sedan använder du antingen en hammare eller en gaffel för att dra upp korken en bit tills du kan dra ut den med handen – voilà! Flaskan är redo för servering.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-07 15:17