Hoppa till innehåll

Strandberg: ”Golden Globes har fortfarande ingen aning om vad en komedi är”

I natt gick årets Golden Globes-gala av stapeln och även om det var ett otroligt år för film och tv har juryn fortfarande inte förstått vad en komedi eller en musikal är för något.

Årets Golden Globes-gala bjöd på en hel del välförtjänta vinster. Succession tog hem fyra priser och Oppenheimer hela fem. En av dessa fem tilldelades för övrigt vår egen Ludwig Göransson som i år fick sin första Golden Globe, men som sedan tidigare kan stoltsera med en Oscar och en Emmy.

Det stora frågetecknet är dock fortfarande kategorin Årets komedi/musikal. Dels är detta två helt skilda genrer, så att man väljer att slå ihop de båda är ett gåtfullt beslut. Dels är flera av de nominerade i kategorin varken komedier eller musikaler. Detta uppmärksammades stort redan när Matt Damons science fiction-drama The Martian vann priset och komediregissören Judd Apatow blev irriterad när hans film Trainwreck (en riktig komedi) var nominerad i samma kategori. Han sammanfattar det hela roligt och bra i klippet nedan.

Det var några år sedan. För Golden Globes betyder dock komedi fortfarande inte samma sak som för normalt fungerande människor. För dem är en komedi/musikal bara en film som inte är ett drama. Historiskt har därför filmer som haft tuffare konkurrens i dramakategorin nominerats inom musikal/komedi för att öka sina chanser. Detta på bekostnad av filmer som faktiskt är komedier eller musikaler på riktigt. Alternativet att introducera fler kategorier, typ årets skräck eller årets science fiction verkar fortfarande betraktas som för mycket av ett steg närmare ”fulkulturen”, trots den folkliga förankringen.

Årets nominerade innehåller inga skandaler av The Martian-kaliber, men det är fortfarande konstigt att The Holdovers, ett briljant drama, vinner komedipriser. Även här går det att ana en rädsla hos juryn för renodlade komedier. En känsla av att de skulle vara för dumma för att kvalificera sig och att man därför låter ett drama ta en riktig komedis plats.

Eftersom juryn missförstår allt (medvetet eller ej), så kommer här ett tips i all välmening: En komedi ska kännas dum, det är hela poängen. Man ska skratta så man gråter och blir röd i ansiktet och nästan inte kan andas en stund. Då har komedin gjort sitt jobb. Och det är ett av de finaste jobben som finns.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.