Hoppa till innehåll

SVT storsatsar på musik – dokumentärerna och programmen som visas i vår

Joakim Almén

Bioaktuella dokumentärfilmen ”Ett hjärta är alltid rött” är en av musikfilmerna som visas på SVT i vår.

Goda nyheter för musikintresserade: Sveriges Television bunkrar upp med extra mycket musikinnehåll i vår. Anledningen stavas föga överraskande Eurovision, som bekant arrangeras i Sverige i år efter Loreens vinst under fjolårets globala musikspektakel.

Bland höjdpunkterna märks hyllade Imperiet-dokumentären Ett hjärta är alltid rött, en dokumentär om Ludwig Göransson, Niklas Strömstedts stora tv-återkomst med Tack för musiken och en två timmar lång livesänd hyllningskväll till Abba, som i år firar 50 år sedan vinsten i Eurovision med låten Waterloo.

Musikprogrammen, dokumentärerna och konserterna som visas på SVT i vår:

En fest för ABBA

En stor hyllningskväll för ABBA den 6 april, på dagen 50 år sedan vinsten med Waterloo. Det blir två timmar live från Cirkus med tidlösa hits i ny tappning. Sveriges största stjärnor hyllar ABBA med egna tolkningar och internationella gäster skickar videohälsningar.

Ett hjärta är alltid rött

Bioaktuella dokumentärfilmen Ett hjärta är alltid rött signerad regissören Balsam Hellström handlar om det svenska rockbandet Imperiets väg till de stora arenorna. Den berättar också historien om Sverige då landet hade en avgörande plats på den världspolitiska arenan, och samhällsengagemang hos artister var en självklarhet.

Utan ord – i filmmusikens värld

I dokumentären Utan ord möter regissören Petra Markgren Wangler på varsitt håll kompositörerna Hildur Guðnadóttir och högaktuella Ludwig Göransson. Båda har vunnit varsin Oscar och en Golden Globe för sin filmmusik. Ludwig Göransson är återigen nominerad till en Oscar denna gång för musiken till Oppenheimer och han har också skrivit ledmotivet till SVT:s Historien om Sverige. Tillsammans med regissörerna Christopher Nolan, Ryan Coogler, Johan Renck och flera berättar de om den kreativa processen bakom storfilmer som Oppenheimer, Joker och Black Panther.

Schlagerkriget (arbetsnamn)

När ABBA vinner Eurovision Song Contest 1974 vet vi två saker: att historia har skrivits och att vinnarlandet ska arrangera tävlingen året därpå. SVT har aldrig gjort något liknande och i landet finns en högljudd opinion mot den så kallade EM-schlagern. Proggarna protesterar på gator och torg och planerar en egen festival. Och samtidigt är säkerhetsläget spänt, landets ekonomi går kräftgång och SVT har ont om pengar. Den här dokumentären skildrar den svenska schlagerstriden i mitten av 1970-talet.

Herreys – guldbröderna

En nostalgitripp till 80-talet då bröderna Herreys slår igenom över en natt i Melodifestivalen med dunderhiten Diggiloo Diggiley. Sverige får Herreysfeber och landets första pojkband är ett faktum då gruppen är på löpsedlarna varje dag. I år är det 40 år sedan de slog igenom och fortfarande gör bandet bejublade nostalgispelningar. Men de skriver också ny musik.

Ett porträtt av Olle Adolphson

Ett porträtt av vispoeten som bland annat skrev en av de mest älskade visorna om kärlek och svek på det svenska språket, Trubbel. I filmen får vi träffa syskon och barn och musikerkollegor (Lill Lindfors, Dominiques, Mats Bergström, Emil Svanängen). Filmen, av Malin Jacobson Båth, är klar samma år som Olle Adolphson skulle fyllt 90 och 20 år efter hans död.

Hyllningskonsert till minne av Pugh Rogefeldt

Ett år efter hans bortgång sänder vi en hyllningskonsert till minne av Pugh Rogefeldt. En verklig ikon i den svenska rockhistorien, som inspirerat flera generationer artister. Något som märks på bredden av de som medverkar: First Aid Kit, Hurula, John Holm, Eva Dahlgren, Viktor Noren, Markus Krunegård, Per Gessle och många fler. Fredrik Lindström är konferencier.

Tack för musiken

Niklas Strömstedt är tillbaka med Tack för musiken. Totalt åtta heltimmar varav fyra sänds i vår. Det utlovas mycket musik, spännande möten och personliga samtal. Allt spelas in på teater Intiman i vår. Miss Li startar säsongen följd av Per Gessle, Miriam Bryant och Danny Saucedo.

En midsommarnattsdröm

En inspelning av Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm från Kungliga Operan i Stockholm. För regi står Tobias Theorells och Lars-Åke Thessmans står för scenografin. I rollerna ser vi bland annat Elin Rombo som Titania, Rodrigo Sosa Dal Pozzo som Oberon och Robert Fux som Puck.

Miriam Bryant möter Sveriges Radios symfoniorkester

Miriam Bryant är en av Sveriges mest populära artister och låtskrivare. Efter en gemensam sommarturné med Veronica Maggio gästar stjärnan från Göteborg för första gången Berwaldhallen. Tillsammans med arrangören och dirigenten Hans Ek och Sveriges Radios Symfoniorkester bjuder hon på helt nya tolkningar av sin musik.

Melancholia

Regissören Lars von Triers apokalyptiska Melancholia tog världen med storm 2011. Nu har tonsättaren Mikael Karlsson – för Kungliga Operans publik känd för sin musik till Alexander Ekman-baletter som Midsommarnattsdröm och Eskapist – skapat en helaftonsopera av den fascinerande filmen. SVT visar både operan och en exklusiv bakomfilm om hur operan skapades.

Muren specialavsnitt

Inför Eurovision sänds ett specialavsnitt av Muren med Eurovision-tema.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.